Nieuws

Administrator  /  15 maart 2014 03:25  /  Reageer

Het Cambuur-stadion ontplofte in de 85ste minuut. Elvis Manu was zoals zo vaak De Held van Cambuur. Hij maakte de 3-2 en zo wonnen de Leeuwarders van concurrent RKC Waalwijk.

Tekst: René Smid

De afstand tot RKC is nu zeven punten en daar was het allemaal om te doen. Verlies je, dan is het gaatje nog maar één punt. De opluchting en vreugde na afloop was dan ook volkomen logisch. De spelers sprongen op het veld op de Tsunami en de supporters – die een geweldig kabaal maakten – deden vrolijk mee.

Cambuur begon ook goed aan de wedstrijd. Er werd vroeg druk gezet en in de derde minuut snelde Bob Schepers ervandoor aan de rechterkant en hij gaf de bal laag voor op Marcel Ritzmaier. De Oostenrijker haalde strak uit, maar schoot net naast. Drie minuten later had Elvis Manu kunnen scoren. Ritzmaier sneed een vrije trap scherp aan en de Feyenoord-huurling verlengde goed, maar RKC-doelman Arjan van Dijk redde knap.

In de 17e minuut was daar de openingstreffer. Bob Schepers besloot van ver uit te halen en ramde de bal schitterend in het doel: 1-0. Schepers: ,,Ik ben blij dat ik in de basis mocht beginnen, al wist ik het natuurlijk al een paar dagen. Jody was nu geschorst, maar ik neem aan dat hij er volgende week weer speelt. Of ik me in die reserverol kan schikken? Jawel, want het team draait gewoon goed.''

Het ''Wij gaan Europa in!'' galmde al door het stadion. Humor om te lachen, zullen we maar zeggen. Vier minuten na het doelpunt van Schepers ging Leonard Nienhuis gruwelijk in de fout. Hij trapte de bal niet weg, maar probeerde Damiano Schet uit te spelen. Dat mislukte jammerlijk en de RKC-aanvaller kon de bal in het lege goal tikken: 1-1. Na de fout van Nienhuis kwam RKC plots in de wedstrijd en dwong het Cambuur naar achteren. Het ging na een half uur spelen weer bijna mis, toen Nienhuis de bal inspeelde op Ramon Leeuwin, die er weinig mee kon en deze verspeelde.

Cambuur-coach Dwight Lodeweges had wel iets te zeggen over het 'moment met Leo'. ,,Dat hoort gewoon bij onze manier van spelen. Je hebt ook clubs die alle ballen wegrossen, maar dat is niet het voetbal dat wij spelen. Zo'n fout hoort bij de speelstijl, dat gebeurt je als keeper één keer in het jaar.''

De eerste helft leek dood te bloeden, tot de 43ste minuut. Elvis Manu begon aan een slalom en verloor de bal aan een stuk of vijf RKC-verdedigers. Martijn Barto pikte het leder echter op en tikte de 2-1 binnen. Vlak voor rust, een heerlijk moment en voor Barto al weer zijn vijfde Eredivisie-doelpunt dit seizoen. ,,De ontlading was merkbaar'', zag Elvis Manu. ,,We waren de kluts kwijt na de 1-1, maar gelukkig viel die 2-1 net voor de pauze.''

De bezoekers uit Waalwijk gingen in de tweede helft op zoek naar de gelijkmaker en misschien wel meer. In de 57ste minuut werd er een bal van de Cambuur-doellijn gehaald en in de 66ste minuut scoorde Jean-David Beauguel. Het werd een vervelende wedstrijd met vooral aan RKC-kant veel geduw en getrek. De spelers van Cambuur legden het fysiek af tegen de boomstammen uit Noord-Brabant en mede daarom kwam Michiel Hemmen binnen de lijnen. Ook hij kon het tij niet keren en het spel werd er niet beter op en het spel golfde op en neer. Lodeweges: Het werd een hardloopwedstrijd aan beide kanten. Ik vind dat RKC prima verdedigt. Ze zakken in en maken de ruimtes klein, voetbal daar maar eens doorheen.''

In het laatste kwartier kwam Cambuur weer iets beter in de wedstrijd en kregen Hemmen en Manu kansen, maar het leverde nog geen doelpunt op. In de 85ste minuut wel: Elvis Manu kreeg de bal plots voor zijn voeten en twijfelde geen moment. Hij bracht de supporters van Cambuur in extase, want dit zijn zulke belangrijke punten. ,,Het kon beide kanten op, maar ik was ervan overtuigd dat ik nog zou scoren'', lachte Manu na afloop.

Bob Schepers keek in het laatste deel van de wedstrijd vanaf de bank toe. Hij werd gewisseld vanwege een tik op de kuit. Schepers: ,,Toen Elvis scoorde, sprong ik op en kreeg ik kramp in mijn kuit, haha. Wat een gekkenhuis, joh! We hebben er jaren op gewacht in Leeuwarden en dat er dan nu zó goed gespeeld wordt, is echt fantastisch.''

Ook Dwight Lodeweges was vanzelfsprekend tevreden. ,,We zijn heel blij dat we gewonnen hebben. We hebben een beter doelsaldo en staan zeven punten voor op RKC. We gaan achterover leunen en kijken wat de concurrentie doet dit weekend.''

 

« Vorige pagina
« Terug naar overzicht

Nieuwsarchief

Oud nieuws is geen nieuws. Onder 'meer informatie' toch een overzicht van eerder verschenen berichten.

Meer informatie »