Nieuws

Kern van Cambuur
Administrator  /  31 maart 2014 12:00  /  Reageer

Cambuur speelde zondagmiddag met 0-0 gelijk tegen AZ en een oud liedje klonk weer door het stadion: er had meer ingezeten.

Tekst: René Smid

Cambuur begon zoals het thuis altijd begint: fel. Binnen vijf minuten waren er mogelijkheden voor Martijn Barto en Elvis Manu, die hersteld leek van zijn griep. In de zeventiende minuut hadden de Leeuwarders op voorsprong moeten komen. El Makrini lanceerde met een prachtige pass Jody Lukoki. Hij zag Elvis Manu helemaal vrij staan en probeerde de bal daar ook te krijgen. Echter kreeg de Ajax-huurling het leder niet onder controle en was het resultaat slechts een hoekschop.

En toen gebeurde er een tijdje niets. De vogeltjes zweefden sierlijk door de lucht en de zon scheen volop. Op het veld stonden 22 voetballers, maar ze leken niet erg actief. Martijn van der Laan stond maar een paar keer stil, met de voet op de bal. Er was voorin geen beweging en hij keek eens rustig om zich heen. AZ zette ook geen druk en daardoor ontstond er een slaapverwekkend spelbeeld. Paco van Moorsel en Martijn Barto probeerden het nog wel, maar konden AZ-doelman Esteban niet in verlegenheid brengen.

Cambuur-trainer Dwight Lodeweges vond het gebrek aan enthousiasme niet zo'n probleem. ,,Veel ploegen die net uit de Jupiler League komen denken van: 'gaddamme we zullen ze aanpakken en vliegen, sjouwen en draven'. We liepen niet in dat mes en controleerden de wedstrijd.''

AZ had er intussen niet zoveel zin in. Wellicht begon het drukke programma zijn tol te eisen, maar de manier waarop de ploeg van Dick Advocaat zich in Leeuwarden presenteerde was niet denderend. De Alkmaarders zakten in en lieten Cambuur het spel maken. De 0-0 ruststand was weinig verrassend, aangezien de thuisploeg ook niet echt doorzette. ,,Cambuur haalt thuis veel punten en is een verrijking voor de Eredivisie'', vond AZ-coach Dick Advocaat. ,,De controle lag in de eerste helft bij Cambuur en we konden de bal moeilijk in de ploeg houden.''

Ook in de tweede helft kreeg Cambuur binnen vijf minuten enkele kansen. Barto kreeg de bal prachtig aangespeeld door Ritzmaier, maar zijn volley belandde naast het doel. Lucas Bijker had in de 50ste minuut minimaal tussen de palen moeten schieten, maar hij stond er met rechts voor en dat betekende dat de bal naast en over vloog. Toen was het weer afgelopen met de aanvallende intenties van Cambuur en controleerde AZ plots de wedstrijd, zonder overigens kansen af te dwingen. In de 68ste minuut kwam Denni Avdic een teenlengte tekort om een voorzet van Mattias Johansson binnen te werken.

Direct daarna had Cambuur zelf moeten scoren. Elvis Manu passeerde zijn tegenstander knap, maar besloot vervolgens voor eigen succes te gaan. Dat was jammer, want invaller Bartholomew Ogbeche stond vrij en had makkelijk kunnen scoren. De bal hobbelde naast.

AZ leek in de 72ste minuut wel te scoren, maar het doelpunt werd afgekeurd. Advocaat: ,,Ik heb het teruggekeken en volgens mij was het een zuiver doelpunt. Maar je mag niet zeggen wat je denkt, hè.''

De slotfase was erg spannend, mede doordat Cambuur nu wel naar naar voren ging en ook mogelijkheden kreeg. Elvis Manu combineerde in de 81ste minuut met Erik Bakker, maar waar hij tegen RKC wel scoorde uit een soortgelijke situatie, stuitte Manu nu op keeper Esteban. In de 88ste minuut was invaller Michiel Hemmen heel dicht bij de status van held, maar hij kon de voorzet van Manu net niet promoveren tot doelpunt. 

De wedstrijd eindigde zodoende in 0-0 en Advocaat kon wel leven met die uitslag. Dwight Lodeweges merkte terecht op dat er voor Cambuur meer in zat. ,,We kregen nog iets van vijf kansen in de laatste tien minuten. AZ zakte massaal in en dat is ook een compliment voor ons. Ploegen komen niet meer naar Leeuwarden om de punten even simpel op te halen. We zijn er nog niet met dit puntje, want RKC wint van Roda JC en doet nog mee.''

All to play for dus in de Eredivisie. Cambuur speelt woensdag uit bij concurrent FC Utrecht en dan staat zaterdag NEC-Cambuur op het programma. Een spannende en belangrijke week dus.

« Vorige pagina
« Terug naar overzicht

Nieuwsarchief

Oud nieuws is geen nieuws. Onder 'meer informatie' toch een overzicht van eerder verschenen berichten.

Meer informatie »