Nieuws

Administrator  /  5 augustus 2013 04:43  /  Reageer

Eindelijk was het dan zover: de eerste Eredivisie-wedstrijd in dertien jaar. Een historische dag waarop Cambuur goed voor de dag kwam, maar niet wist te winnen. Tegen NAC Breda bleef het 0-0. Het debuut van Ajax-huurling Jody Lukoki zal menig Cambuur-supporter op het netvlies blijven staan.

Tekst: René Smid (wedstrijdfoto's: www.dijksfotografie.com, overige: eigen foto's)

Hij werd tijdens de eerste helft al luid toegezongen en in de tweede helft maakte hij zijn opwachting: Jody Lukoki. Vrijdag trainde de jongeling voor het eerst mee en zondagmiddag mocht hij meteen invallen. De snelheidsduivel liet een prima indruk achter met enkele rushes langs de zijlijn en gevaarlijke voorzetten.

Met Mart Dijkstra als aanvoerder in plaats van Mohamed El Makrini en Martijn Barto in de spits (Hemmen op de bank, red.) zagen de 9.085 supporters een eerste helft met weinig kansen. Cambuur controleerde in eerste instantie de wedstrijd, maar na twintig minuten verslapte dat. ‘In de tweede fase van de eerste helft gaven we het heft uit handen. We verloren de grip op de wedstrijd’, zei Dwight Lodeweges tijdens de persconferentie. NAC Breda kreeg de grootste kans in het eerste bedrijf. Na een goede voorzet van Elson Hooi kopte Alex Schalk hard op de lat en Joey Suk ramde de rebound hoog over het doel van Leonard Nienhuis. 

Het was NAC Breda dat het beste uit de kleedkamers kwam. Jordy Buijs plaatste de bal eerst net naast de goal en in de 53ste minuut ontsnapte Elson Hooi aan buitenspel. Hij ging alleen op Nienhuis af, die hem goed naar de zijkant dwong en een hoekschop forceerde. ‘Het begin van de tweede helft was goed en we kregen een grote kans om te scoren. Daarna werd het minder van onze kant’, zei NAC-trainer Nebojsa Gudelj na de wedstrijd.

De Leeuwarders gingen naarmate de wedstrijd vorderde beter spelen en met de steun van de fanatieke aanhang (‘geweldige steun’, noemde Lodeweges dat) gingen de spelers op jacht naar de overwinning. Onder aanvoering van de pijlsnelle Lukoki was Cambuur erg dreigend, maar tot grote kansen kwam het niet. ‘We verwachten van een invaller dat hij een vonk doet overslaan op de ploeg en dat deden Hemmen, El Makrini en Lukoki goed. In de voorbereiding was dat namelijk niet altijd het geval’, vond Lodeweges. Tien minuten voor tijd veerde het Cambuur-publiek op: Lukoki stormde langs de zijlijn en zette hard voor. Hemmen kon net niet bij de bal, maar de inkomende Lucas Bijker zette zijn linkervoet tegen de bal en het leder vloog maar net naast. Grote kansen werden daarna niet meer genoteerd en Gudelj toonde zich tevreden met het punt: ‘Als je niet kunt winnen en geen kansen creëert, moet je zorgen dat je niet verliest, en dat hebben we gedaan.’

De elf spelers gingen onder luid applaus van het veld. Het eerste punt is binnen en hopelijk zullen er nog vele volgen. ‘Prachtig om na zo’n lange periode terug te keren in de Eredivisie. Ik heb wel een dubbel gevoel, want we hadden graag gewonnen’, zei Lodeweges. ‘Maar als je naar de kansen van NAC kijkt is het misschien een terechte uitslag.’

(eigen foto's: Twee NAC supporters fietsten van Breda naar Leeuwarden, zelfs 's nachts, om geld in te zamelen voor het NAC-museum ivm waterschade, ontvangst in Leeuwarden door de Kern van Cambuur en cameraploegen van SBS6 (Hart van Nederland), Eredivisie Live en Omroep Brabant)

« Vorige pagina
« Terug naar overzicht

Nieuwsarchief

Oud nieuws is geen nieuws. Onder 'meer informatie' toch een overzicht van eerder verschenen berichten.

Meer informatie »