Nieuws

Administrator  /  18 augustus 2013 10:11  /  Reageer

In een zinderende ambiance heeft SC Cambuur de eerste Eredivisie-overwinning van het seizoen geboekt. FC Groningen werd met liefst 4-1 naar huis gestuurd en dat was volledig terecht.

Tekst: René Smid, (foto's: www.dijksfotografie.com)

Cambuur begon furieus aan de wedstrijd en Marcel Ritzmaier peerde als eerste op doel. Zijn schot werd in eerste instantie nog geblokt, maar Michiel Hemmen pikte de bal op en schoot binnen twee minuten raak: 1-0 en een droomstart voor de Leeuwarders in een kolkend stadion.

De Leeuwarders zetten door en in de dertiende minuut begon Martijn van der Laan aan één van zijn befaamde solo’s. Hij bracht de bal bij Erik Bakker, die schitterend doorpasste, maar Van der Laan kon net niet uithalen en de rebound was weer voor Bakker. Hij haalde hard uit, maar Marco Bizot (ex-Cambuur) kon de bal wegboksen. De Groningers waren nauwelijks bijgekomen van deze aanval of Van der Laan denderde weer naar voren. Hij gaf de bal voor, maar Erik Bakker kwam een paar teenlengtes tekort om de 2-0 aan te tekenen. We blijven zijn naam noemen, maar Erik Bakker kwam in de 21ste minuut na weer een Cambuur-aanval weer even aan de bal en hij plaatste de bal fantastisch in de verre hoek na knap terugleggen van Michiel Hemmen: 2-0.

De Groningers maakten er een potje van, want ze kwamen amper in de buurt van het doel van Leonard Nienhuis. Tjaronn Chery (ook ex-Cambuur) was tegen NEC nog de uitblinker bij FC Groningen, maar stond in de eerste helft alleen op een eiland, roepend om steun, die hij vervolgens niet kreeg. Vlak voor rust zette Cambuur maar weer eens aan. Wie anders dan Erik Bakker ging de combinatie aan met Hemmen, die goed kaatste en Bakker omspeelde Bizot, maar schoot ook tegen de doelman aan. Uit de toegekende hoekschop kopte Ramon Leeuwin (vanavond aanvoerder) hard de 3-0 binnen. Een heerlijk moment zo vlak voor rust en de ontlading was dan ook enorm. Zowel bij de supporters als bij de spelers en technische staf. ‘We kregen geen druk op Cambuur’, zei FC Groningen-trainer Erwin van de Looi tijdens de persconferentie. ‘De linies lagen veel te ver uit elkaar. Heel jammer dat je op slag van rust de 3-0 tegen krijgt, dan wordt het heel lastig.’

Na de rust kon je een ander FC Groningen verwachten en dat was dan ook het geval. Binnen vijf minuten verkleinden de gasten de achterstand door een kopbal van Michael de Leeuw, die een voorzet van Nick van der Velden afrondde: 3-1.

‘Het begin van de tweede helft leverde enkele hachelijke situaties op, maar dat hebben we redelijk hersteld’, was Dwight Lodeweges van mening. ‘De spelers hebben het goed en volwassen gedaan. Ze hebben lef getoond en daar ben ik trots op.’ Het Groningse veldoverwicht duurde niet lang, al was De Leeuw nog wel dichtbij met opnieuw een kopbal en werd er nog een doelpunt afgekeurd wegens buitenspel. ‘Cambuur heeft uitstekend gespeeld en wij waren onder de maat. We hebben een aardige ploeg, maar deze wedstrijd toont aan dat we ook onze zwakke kanten hebben’, meende Van de Looi. Hij gaf zijn spelers na de wedstrijd flink op hun lazer, en de persconferentie begon dan ook iets later dan gebruikelijk.

Het Cambuur-feest werd nog mooier. Twintig minuten voor tijd kreeg Wout Droste de bal aangespeeld door Erik Bakker en hij poeierde het leder hard in de goal: 4-1. Wedstrijd beslist. Dwight Lodeweges was na afloop een gelukkige trainer: ‘We zijn van de nul af. We hebben goals gemaakt en gewonnen. De mensen op de tribune waren weergaloos in vorm, bijna nog beter dan de spelers’, glunderde Lodeweges.

Cambuur heeft na drie wedstrijden al vier punten en dat is de beste Eredivisie-start uit de historie. Een beter begin van het weekend is bijna niet denkbaar. Op naar volgende week!

« Vorige pagina
« Terug naar overzicht

Nieuwsarchief

Oud nieuws is geen nieuws. Onder 'meer informatie' toch een overzicht van eerder verschenen berichten.

Meer informatie »