Nieuws

Administrator  /  24 september 2013 18:47  /  Reageer

Maandag 23 september heeft de BVO een bericht uitgebracht waarin wordt aangegeven dat de clubleiding van Cambuur spelers en staf heeft opgedragen respect te tonen voor de traditie van dkv (dertig kilometer verderop) en in het gelid te staan tijdens het spelen van het Friese ‘volkslied’.

Wij willen hier graag op reageren.

Uiteraard is iedere Cambuur supporter vrij om zich op zijn of haar manier te uiten. Ook zijn er veel Cambuur supporters niet afkomstig uit Leeuwarden e.o. en niet per definitie anti-Fries. Wel ziet menig Cambuur supporter het meewerken aan het clublied en de tradities van dkv als een minachting naar eigen publiek en heeft de voorkeur dan ook dat spelers en staf niet aan deze poppenkast meewerken.

Voor ons is het Friese ‘Volkslied’ niets meer dan een clublied van dkv en identificeren weinig mensen uit Leeuwarden e.o. zich met dit lied. Voor ons telt, net als voor de meeste Nederlanders, alleen het Wilhelmus als volkslied.  Een volkslied hoort bij een natie. Friesland is GEEN natie. Wat ons betreft is het Friese ‘volkslied’ niets anders dan folklore, een clublied van dkv. Respect tonen voor het clublied van je eeuwige rivaal is een wel heel naïef verzoek. Zo begrijpen wij ook wel dat zij niets met ’t Woanskip of Genot hebben. Ook gasten die Cambuur sympathiseren en op uitnodiging zijn van sponsoren van dkv moeten zich op ‘gepaste wijze’ uiten en  Cambuur attributen zijn niet welkom. Oftewel: zij mogen zich niet zodanig uiten dat het ook maar de schijn zou hebben dat ze de club uit Leeuwarden sympathiseren en dat terwijl van ons wordt geacht eenzijdig respect te tonen voor hun ‘volkslied’. Zelfs kinderen in Cambuurshirt tijdens de line-up is taboe! 

Assistent-trainer Henk de Jong wist een aantal weken geleden in een interview exact de vinger op de zere plek te leggen. Henk de Jong is op en top Fries en heeft er ook een bepaald gevoel bij. De Jong gaf aan voorafgaand aan de derby het Friese ‘volkslied’ niet mee te zingen. Beter dan Henk de Jong kunnen wij onze problemen met het Friese ‘volkslied’ niet uitleggen.

Wij scharen ons dan ook achter het volgende letterlijk vertaalde citaat van onze assistent-trainer:

“Wij spelen eind september tegen dkv, maar daar zing ik het Friese volkslied niet. Ik ben een echte Fries, maar dat doe ik niet. Het Friese volkslied is het lied van dkv. Eigenlijk is het van heel Friesland, maar het hoort echt bij dkv. Ik ben trainer van Cambuur. Onze supporters hebben daar helemaal niks mee. Ik ga niet het lied van dkv zingen als ik bij Cambuur trainer ben. Dat doe ik niet. Daar prakiseer ik geen seconde over. Daar kan iedereen kritiek op hebben. Ik hoor bij Cambuur, bij mijn supporters. Ik ga niet mijn supporters kwetsen. Ben je nou hartstikke gek? Dat doe ik niet. De echte Cambuur supporter zou het niet leuk vinden als ik het Friese volkslied zou gaan zingen. Geen haar op mijn hoofd die daar aan denkt.”

Wij eindigen met een citaat van voormalig trainer van Cambuur Leo Beenhakker:

“Ik ken maar één volkslied waar we met z'n allen voor moeten gaan staan, het Wilhelmus.

Zo'n Fries volkslied is flauwekul, daar zouden we niet aan mee moeten doen. Straks beslist de voorzitter van Roda dat we voortaan voor aanvang van de wedstrijd een ererondje in tangaslip moeten lopen...”

 TOT ZONDAG, FORZA CAMBUUR!

 

 

« Vorige pagina
« Terug naar overzicht

Nieuwsarchief

Oud nieuws is geen nieuws. Onder 'meer informatie' toch een overzicht van eerder verschenen berichten.

Meer informatie »