Nieuws

Kern van Cambuur
Administrator  /  5 oktober 2013 10:54  /  Reageer

SC Cambuur heeft voor het eerst dit seizoen een thuiswedstrijd verloren, Cambuur deed zichzelf hiermee tekort. Koploper FC Twente won met 0-1 in Leeuwarden, maar Cambuur had zeker een punt verdiend.

(Tekst: René Smid, foto's: www.dijksfotografie.com)

Het moest er een keer van komen, die eerste thuisnederlaag voor SC Cambuur. Op 27 oktober 2012 was MVV met 1-3 te sterk voor de Leeuwarders, maar daarna vielen er louter gelijke spelen of overwinningen voor Cambuur te noteren.  

Tien minuten voor de wedstrijd kolkte 'Noord' op het nummer Tsunami. Prachtig om die duizenden supporters te zien springen. Die vonk sprong over op de spelers, want Cambuur was de betere ploeg in de eerste helft. Michiel Hemmen zette na acht minuten spelen twee keer goed door, maar zag zijn inzet in het zijnet verdwijnen. 'We begonnen niet goed, maar hebben 35 minuten heel goed gespeeld in de eerste helft', vond Dwight Lodeweges. 'We namen de wedstrijd over.' 

De Leeuwarders bleven rustig voetballen en combineerden prima. Na een half uur was het wederom Hemmen die een poging mocht wagen, maar zijn schot ging voorlangs. Iets wat Erik Bakker even later herhaalde na een schitterende pass van Wout Droste. FC Twente-trainer Michel Jansen op de persconferentie: 'Cambuur is een ploeg die prima voetbalt, met veel spirit. We hadden het daar heel moeilijk mee en Cambuur hield de druk er constant op.' 

Vlak voor rust kreeg Cambuur nog een hoekschop. Ritzmaier legde de bal op de 'zestien' neer voor Martijn van der Laan, die hard uithaalde. Net op het moment dat Van der Laan schoot, vond arbiter Richard Liesveld het nodig om te fluiten voor de rust. Een striemend fluitconcert van tienduizend supporters en een tirade van elf Cambuur-spelers + de technische staf was zijn beloning daarvoor. Dwight Lodeweges wilde er op de persconferentie niets over zeggen: 'Ik ga niet over de scheidsrechter praten, maar laat ik wel zeggen dat we 'm niet mee hadden.'  

De tweede helft begon met een domper voor Cambuur, want al na vier minuten lag de bal in het net. Luc Castaignos schoof de bal op aangeven van Quincy Promes langs Leonard Nienhuis. Het zou het enige schot op doel zijn van de Enschedeërs... Lodeweges: 'We begonnen heel slecht aan de tweede helft. We moesten ons even herstellen en gingen later 1 op 1 spelen. We waren misschien niet geduldig genoeg, maar hebben wel met hart en ziel gewerkt.'  

FC Twente was Cambuur daarna even de baas, maar kon niet echt doordrukken en spelers als Dusan Tadic en Quincy Promes werden amper gevaarlijk. Dat was de verdienste van de Leeuwarders, die achterin goed stonden en weer weinig weggaven. Wat Cambuur betreft: het bekende verhaal. Achterin staan vier uitstekende kuitenbijters, voorin is het vooral veel keffen en niet doordrukken.  

De ploeg van Dwight Lodeweges herpakte zich en dacht twintig minuten voor tijd weer aan aanvallen. Ritzmaier was de motor op het middenveld en testte keeper Nick Marsman, die echter paraat stond. De Oostenrijker dacht vlak voor tijd nog aan een strafschop, maar hij liet zich te makkelijk vallen.  

Cambuur hanteerde de lange bal in de laatste wedstrijdfase, maar wist net niet door te drukken. Dat FC Twente de wedstrijd door tijdrekken over de streep trok, was dan ook veelzeggend. 'We kwamen zeventig minuten goed mee en waren 45 minuten de baas. Toch hebben we nul punten en dat is hartstikke jammer', besloot Lodeweges de persconferentie.

Volgende week zijn er interlands en speelt Cambuur niet. De week daarop is AZ in Alkmaar de tegenstander. Uiteraard hopen we dan op iets meer dan complimenten, want punten zijn voor een promovendus natuurlijk verrekte belangrijk.

« Vorige pagina
« Terug naar overzicht

Nieuwsarchief

Oud nieuws is geen nieuws. Onder 'meer informatie' toch een overzicht van eerder verschenen berichten.

Meer informatie »