Nieuws

Administrator  /  30 oktober 2013 10:59  /  Reageer

In de volgende bekerronde neemt Cambuur het thuis op tegen het onlangs verslagen FC Utrecht, mogelijke speeldata 17, 18 en 19 december a.s.

Lucas Bijker en Leonard Nienhuis bekerhelden na thriller tegen NAC

Zenuwslopend, zo kan de bekerwedstrijd tegen NAC Breda genoemd worden. De stand na negentig minuten was 2-2 en Lucas Bijker kroonde zich in de strafschoppenserie tot de held van Leeuwarden: 5-4.

(Tekst: René Smid, foto's: www.dijksfotografie.com)

Cambuur voetbalde fris van de lever in de eerste helft en kwam al snel op voorsprong. Marcel Ritzmaier scoorde met een prachtige dropkick. Er gebeurde verder weinig in de eerste helft, al speelde Cambuur goed positiespel en creëerde het via Ritzmaier, Christovao en Brands wat kansjes. Echt warm werden de supporters daar waarschijnlijk niet van. We konden eens goed om ons heen kijken en de stormschade in het stadion bestuderen. Enkele reclameborden waren losgerukt en dat was het wel zo'n beetje. NAC stelde er helemaal niets tegenover, al probeerden de Bredanaars zeker om naar voren te gaan, maar het leidde niet tot kansen.

De 2-0 kwam vlak voor rust dan ook als een verrassing. Christovao profiteerde door een afgeslagen bal binnen te schieten. Hij luisterde zijn basisdebuut op met zijn eerste officiële Cambuur-treffer. De voorsprong was verdiend en de 5.044 aanwezige supporters beloonden de spelers met een applaus toen Pieter Vink floot voor de rust.  

Het spelbeeld veranderde aanvankelijk niet in de tweede helft. Cambuur wilde naar voren en de wedstrijd zo snel mogelijk beslissen. Al snel kreeg Jody Lukoki een enorme kans, maar hij zag zijn inzet gestopt worden door Jelle ten Rouwelaar. Even later kopte Van Moorsel naast en moest Christovao toekijken hoe de NAC-doelman zijn schot wegwerkte.

Uit het niets kwam NAC terug in de wedstrijd via een doelpunt van Mats Seuntjens: 2-1. Door het missen van kansen liet Cambuur de tegenstander in leven. De genadeklap bleef uit en Danny Verbeek gaf in de 79ste minuut een waarschuwing door van dichtbij hard over te schieten. Het billenknijpen was begonnen en vijf minuten voor tijd kon invaller Anouar Hadouir vrij uithalen en hij tekende voor de 2-2 en dus moesten we verlengen.

In de extra-extra tijd kregen beide ploegen een paar kansjes, maar de grootste waren weer voor Cambuur. In de 105e minuut een zeer knappe – het dient gezegd te worden – redding van Ten Rouwelaar op het van richting veranderde schot van Christovao. Mede dankzij de Jouster bleef NAC op de been en had het niet allang dik verloren.

De penaltyserie was als vanouds zenuwslopend. Ten Rouwelaar had in zijn carrière al 30 strafschoppen tegengehouden en Cambuur was dus gewaarschuwd. Hadouir scoorde de eerste, waarna Bakker de stand weer gelijk trok. Lukoki, Leeuwin en Van der Laan namens Cambuur en Poepon, Seuntjens en Buijs hielden het hoofd koel en schoten de bal allen in het net: 4-4.

De man die zo'n hekel aan kunstgras heeft – Keesje Kwakman – werd hard uitgefloten toen hij naar de penaltystip liep. Cambuur-doelman Leonard Nienhuis redde op zijn inzet en het was aan Mart Dijkstra om het feestje in Leeuwarden te houden. Hij miste jammerlijk en de ook niet zo populaire Anthony Lurling mocht aanleggen. Ook hij kreeg de bal niet tussen de palen en ramde het leder via de lat over.

Lucas Bijker hield zijn hoofd wél koel en schoot Cambuur vanaf elf meter naar de volgende ronde: 5-4. ,,Er ging niks door mijn hoofd, toen ik die penalty nam'', vertelde de hoofdrolspeler na afloop. ,,Ik had gehoopt dat ik die zesde niet had hoeven nemen en dat Mart gewoon zou scoren. Ik neem 'm dan en schiet gewoon in mijn vaste hoek. Ik had er wel vertrouwen in en ben gewoon koel gebleven.'' Over de wedstrijd: ,,We hebben veel kansen gecreëerd en na de 2-2 komt het aan op vechten. De wedstrijd had eerder beslist moeten worden, maar we zijn als ploeg sterk en hebben de rug gerecht.''

De bekerpot was pas om half twaalf afgelopen en meestal heeft Bijker dan Klaas Vaak al opgezocht. ,,Ik had eigenlijk allang op bed moeten liggen'', lacht Bijker. ,,Maar we drinken er nog eentje op en morgen begin ik een uurtje later, haha.''

Nu hopen op een mooie bekerloting!

« Vorige pagina
« Terug naar overzicht

Nieuwsarchief

Oud nieuws is geen nieuws. Onder 'meer informatie' toch een overzicht van eerder verschenen berichten.

Meer informatie »