Nieuws

Administrator  /  13 januari 2014 14:43  /  Reageer

Op de Nieuwjaarsreceptie van Cambuur werd gistermiddag het nieuwe Cambuurwapen gepresenteerd. Het betreft het oude Cambuurwapen uit de vroege historie van de club.

In dit jubileumjaar waarin Cambuur haar 50-jarig bestaan viert zijn wij blij dat wordt teruggekeken op de clubgeschiedenis. Het wapen zal ook voor buitenstaanders direct herkenbaar zijn als het officiële Cambuurwapen, waarin met trots de naam SC Cambuur wordt vermeld.

Het Cambuurwapen siert weer overal en op allerlei merchandise. We kunnen dus weer spreken van een wapen, waar voorheen we noodgedwongen toch wel moesten spreken van een logo. Het door het vorige bestuur onder leiding van Alex Pama ingestelde logo had meer weg van een verwrongen schild wat in één of andere kruistocht onder handen was genomen door een woeste bende Germanen.

Gelukkig is dat logo echter nimmer op het shirt gekomen. Je moet niet aan je roots komen en het originele uit 1964 gekozen wapen bleef dan ook op het shirt staan. Het ontworpen logo kwam alleen te staan op briefpapier, merchandise en helaas ook richting pers. 

De laatste jaren, zeker toen er een nieuwe directie kwam, werd de roep om eerherstel van het oude wapen steeds nadrukkelijker bij de supporters.

Ook de Kern van Cambuur bleef zich inzetten om het oude wapen weer in ere te herstellen.

Wij zijn immers de enig betaald voetbalorganisatie in Nederland die kan en mag spreken van een wapen op het shirt, daar waar andere clubs een logo hanteren. 

Het Cambuurwapen komt voort uit een stuk geschiedenis. Het is afgeleid van het oude Camminghawapen van de adellijke familie Van Cammingha die in de Middeleeuwen zo’n beetje in Leeuwarden alle belangrijke openbare functies bekleedden.

Met zoiets hoor je niet te spotten. 

Gelukkig heeft de huidige directie en RVC dat ook gesnapt en is er weer teruggegaan naar het schild wat in 1964 door de Leeuwarder fotograaf Dick van der Heijde was ontworpen uit het originele Camminghawapen en dat door jonkheer Ruurd Carel van Cammingha werd omschreven als ‘bijzonder smaakvol en sierlijk’, een schild met in goud een liggend rood hert, de voorpoten uitgestrekt, vergezeld van drie zwarte kammen met twee rijen tanden, twee van boven en een van onderen.

We hebben WEER een wapen!!!!

Clint

« Vorige pagina
« Terug naar overzicht

Nieuwsarchief

Oud nieuws is geen nieuws. Onder 'meer informatie' toch een overzicht van eerder verschenen berichten.

Meer informatie »