Nieuws

Administrator  /  16 februari 2014 18:12  /  Reageer

SC Cambuur wint makkelijk cruciaal duel van PEC Zwolle

Helemaal niets in Zwolle, kon zondagmiddag met recht worden gezegd. De bezoekers kwamen er geen moment aan te pas en verloren volledig verdiend van een veel feller Cambuur: 3-1.

(Tekst: René Smid, foto's: www.dijksfotografie.com)

De Leeuwarders scoren de laatste thuiswedstrijden vrij snel (na vijf minuten tegen DKV en na twee minuten tegen PSV) en ook zondagmiddag. In de vijfde minuut slingerde Jody Lukoki de bal voor. Erik Bakker kon net niet goed bij de bal en tikte naast. Vier minuten later was het alsnog 1-0. Ritzmaier passeerde Giovanni Gravenbeek soepeltjes en stoomde recht op Diederik Boer af. De Zwolle-keeper had geen antwoord op het schitterende lobje van Ritzmaier. Cambuur-coach Dwight Lodeweges was desondanks niet helemaal tevreden met de start van de wedstrijd. ,,Onze opbouw was in het begin van de wedstrijd niet zo goed en we konden de ruimtes niet vinden. De ploeg speelde wel erg volwassen en raakte niet in paniek.''

Na 24 minuten spelen kon en moest Elvis Manu de 2-0 maken. Hij kwam alleen op Diederik Boer af en besloot af te leggen. Zijn pass op Lukoki was te moeilijk en de bezoekers konden uitverdedigen. Het moment van een paar weken geleden tegen PSV ging waarschijnlijk door ieders hoofd. Manu kon toen scoren, maar Lukoki zag hem over het hoofd. ,,Ik wilde Jody laten scoren, maar de pass was net niet goed'', vertelde Manu na afloop.

In de 40ste minuut breidde Cambuur de voorsprong wel uit. Lukoki gaf de bal voor en Manu en Martijn Barto leken elkaar even in de weg te lopen, maar de spits ramde de bal met overtuiging tegen de touwen: 2-0. ,,We creëren kansen en dat is mooi. De 2-0 ruststand is gewoon prima'', zei Barto, die zag dat ook Ritzmaier nog kon scoren.

Na de pauze werd een feller PEC Zwolle verwacht, maar niet was minder waar. Zes minuten na rust knalde Barto de 3-0 binnen na een hoekschop van – jawel – Jody Lukoki. ,,Lekker, dit hoop je te doen als spits'', aldus Barto. ,,Ik sta er als ik er moet staan.'' Lukoki revancheerde zich voor zijn zwakke optreden tegen PSV, waarin hij werd uitgefloten door de eigen aanhang. ,,Daar houd ik me tijdens de wedstrijd niet mee bezig, maar fijn dat ik nu met applaus van het veld ging'', meende Lukoki. ,,Mijn overzicht was vandaag goed'', lachte hij. ,,Ik ben er veel mee bezig tijdens de trainingen en heb ook veel met Barto gesproken. Dat gaat dan over of hij naar de eerste of tweede paal komt in bepaalde spelsituaties.''

Dwight Lodeweges was lovend over Barto. ,,Hij kreeg veel over zich heen, de coach zou hem niet goed genoeg vinden, dat soort geruchten. Complimenten aan Martijn, die twee keer scoorde en goed speelde.''

Voor de winterstop was Erik Bakker verantwoordelijk voor de vrije trappen en hoekschoppen. Momenteel neemt Lukoki ze – samen met Ritzmaier. ,,We scoren nu meer uit standaardsituaties en zullen dat voorlopig wel zo aanhouden'', dacht Lukoki. Over een eventuele terugkeer naar Ajax wilde hij weinig kwijt. ,,Ik focus me op Cambuur en heb geen flauw idee wat er in de zomer gebeurt. Dat is gewoon afwachten.''

Na de 3-0 geloofde Cambuur het wel en omdat Zwolle geen vuist kon maken, gebeurde er weinig. Een ruime voorsprong en toch tegen een schorsing oplopen. Het overkwam Mohamed El Makrini onnodig. Hij beging een overtreding en kreeg daarna een duw van Karagounis. Dat pikte de Cambuur-middenvelder niet, al stak hij geen vinger uit naar Karagounis. Debuterend scheidsrechter Manschot gaf El Makrini en Karagounis geel, net zoals hij daarvoor Lukoki en Van Polen bestrafte na een opstootje. Lodeweges: ,,El Makrini deed niks. Ik snap niet dat de scheidsrechter dan geel geeft.''

Martijn van der Laan, het betrouwbare blok beton maakte in de 78ste minuut een foutje. Hij werkte de bal niet goed weg en deze belandde voor de voeten van Mateusz Klich, die er 3-1 van maakte. Twee minuten later liet Van der Laan zich wegzetten door de tengere Jesper Drost, die met een diagonaal schot de verre hoek miste. PEC Zwolle-trainer Ron Jans: ,,De kans van Drost was het enige moment dat we misschien een kansje hadden op een resultaat. Cambuur heeft dik- en dikverdiend gewonnen. Ze wonnen de duels en wij hebben kansloos verloren. Na 3-0 was er al berusting bij mij. We willen dit heel snel vergeten. Dit was geen voetbal voor een ploeg die achtste staat. Ik garandeer dat wij tegen Heracles beter spelen, maar dat is ook niet zo moeilijk'', lachte Jans als een boer met kiespijn.

Cambuur won uiteindelijk met 3-1 en de supporters vierden feest. Concurrent Roda JC staat nu vier punten onder Cambuur en dat maakt de thuiswedstrijd van volgende week tegen Roda JC uitermate belangrijk.

Door deze 7e thuisoverwinning is Cambuur weer even uit de gevarenzone, getuige de huidige stand.

(Man of the Match: Martijn Barto)

« Vorige pagina
« Terug naar overzicht

Nieuwsarchief

Oud nieuws is geen nieuws. Onder 'meer informatie' toch een overzicht van eerder verschenen berichten.

Meer informatie »