Nieuws

Administrator  /  23 februari 2014 13:00  /  Reageer

Na een krankzinnige slotfase in het eigen Cambuurstadion, waarin Roda met slechts 9 man het laatste fluitsignaal wist te halen, trok Cambuur uiteindelijk toch aan het langste eind.

(verslag: Richard Span)

De hoop op een zege leek al vervlogen. Cambuur won uiteindelijk toch weer in eigen huis, van Roda met 1-0.

Tot aan de 92e minuut was het billenknijpen, nagelbijten en hartkloppingen op de tribunes, de spanning was te snijden. Cambuur wist tot dan toe de vele kansen niet te verzilveren, dit had ons duur kunnen komen te staan. Maar daar was dan toch de gouden wissel, Paco van Moorsel, die na prima voorbereidend werk van Bijker en Barto het net wist te vinden.

Na deze zo belangrijke thuiszege, en een prima reeks sinds de winterstop, staat Cambuur sinds gisteravond op een keurige 12e plek, zeven punten los van rode lantaarndrager Roda JC.

Het zal een lange zware terugreis zijn geweest van Leeuwarden naar Kerkrade, waar de degradatiezorgen enorm zullen zijn toegenomen.

In Leeuwarden werd tot in de kleine uurtjes feest gevierd onder de heldere sterrenhemel.

Roda begon goed aan het duel, volgens Lodeweges was Roda in 2014 de beste tegenstander in het Cambuurstadion. Cambuur werd onder druk gezet en de eerste kansen waren voor onze gasten. Donald was ongelukkig in de afronding in de 6e minuut. De thuisclub kreeg wat meer schwung en kreeg na een klein kwartiertje de nodige kansen, middels een klein bombardement op het doel van Kurto, maar trof helaas geen doel.

Cambuur werd na verloop van tijd de iets betere ploeg maar ook onze gasten kregen mogelijkheden, het bleef onrustig. Bakker vond in de 32e minuut knap een gaatje tussen meerdere Roda-verdedigers maar wist Kurto niet te verschalken.

Man of the Match Nienhuis hield Cambuur met een paar knappe reddingen op de been, Cambuur kwam echt goed weg. Tweemaal redde hij formidabel: op een kopbal van Ramos en op een vrije trap vlak buiten het strafschopgebied.

Na dit offensief van Roda nam ons Yellow-Army het heft weer in handen en hield achterin de controle. Metname Barto miste een paar dotten van kansen en schoot onder andere rakelings langs de verkeerde kant van de paal.

In de 44e minuut kopte Barto over na een prima voorzet van Lukoki.

In de tweede helft meerdere 100%-kansen voor Cambuur. Het Leeuwarder aanvalstrio wist desondanks niet te scoren.

In de 73e minuut uit een prima corner van Marcel Ritzmaier kreeg Cambuur opnieuw een kans om de score te openen, de afgeslagen bal belandde daarop bij Lukoki die verwoestend uithaalde, echter Manu bleef iets te lang hangen bij de doelpaal van Roda en voorkwam daarmee een zekere treffer. Lukoki keek vol ongeloof en Manu ging op de grond zitten na dit onfortuinlijke moment.

Een minuut later, in de 74e minuut, stoomde Cambuur met vier man op naar de vijandige goal, Martijn van der Laan maakte een mooie rush over het middenveld, gaf een perfecte pass op Lukoki die Barto een niet te missen kans bood, echter Barto knalde de bal de stratosfeer in.

Manu, Barto en Lukoki probeerden van alles maar waren helaas net niet scherp genoeg. Ook in de 78e minuut een enorme mogelijkheid voor Barto en Manu, maar helaas. Het leek vanavond niet te mogen lukken.

Ritzmaier zag in de 85e minuut een gewaagd venijnig schot voorlangs zeilen.

De slotfase was tumultueus, nadat de rook was opgetrokken stond Roda nog met slechts negen man op het veld. Bas Nijhuis trakteerde zowel Luyckx als even later ook Ramos op terechte gele kaarten, echter beiden hadden al een domme eerste gele kaart opgelopen, wegtrappen van de bal, en beiden moesten nu dus met rood van het veld.

SC Cambuur gooide nog één keer alle registers open in een ultieme poging toch nog de overwinning veilig te stellen.

En dat lukte. Een lange bal van Lucas Bijker die opstoomde over links belandde bij Martijn Barto. Barto hield de bal goed onder controle en dankzij hem wist Paco van Moorsel alsnog voor Cambuur te scoren.

Het stadion ontplofte! Een enorme ontlading van de hoogspanning op de tribunes en in de grachten.

Het volksfeest duurde tot in de kleine uurtjes.

Rodatrainer Jon Dahl Tomasson bleef rustig maar toch waart het degradatiespook inmiddels rond in Zuid-Limburg. Tomasson gaf toch de complimenten aan Cambuur maar was tegelijkertijd zwaar teleurgesteld over de twee domme rode kaarten.

Dwight Lodeweges had een volwassen Cambuur gezien dat de beste wedstrijd van dit jaar speelde. ‘Roda was beter dan ik had verwacht’ zo complimenteerde hij de club uit Kerkrade.

 

SC Cambuur: Nienhuis, Droste, Van der Laan, Leeuwin, Bijker; Bakker (65. Van Moorsel). Van Brakel (89. Mulders), Ritzmaier; Lukoki, Barto, Manu (83. Schepers).

Roda JC: Kurto, Ramos, Van Peppen, Németh (88. Monteyne), Donald, Kali, Letschert, Sutchuin Djoum, Paulissen (76. Höcher),, Hupperts en Luijckx.

Man of the Match: Leonard Nienhuis

Foto: Proshots/Peter Lous

 

(ook na dit weekend staat Cambuur keurig 12e, getuige onderstaande stand van zondagavond)

 

« Vorige pagina
« Terug naar overzicht

Nieuwsarchief

Oud nieuws is geen nieuws. Onder 'meer informatie' toch een overzicht van eerder verschenen berichten.

Meer informatie »