Nieuws

Administrator  /  10 november 2014 11:16  /  Reageer

Waar het tegen Feyenoord (0-1) niet mis had hoeven gaan, was Cambuur vrij kansloos tegen Ajax (2-4). De Amsterdammers benutten zondagmiddag vrijwel elke kans die ze kregen.

TEKST: RENÉ SMID, FOTO'S: WWW.DIJKSFOTOGRAFIE.COM

Het begon nog zo goed voor Cambuur. De Leeuwarders kwamen binnen twee minuten op voorsprong. Ricardo van Rhijn en Jasper Cillessen verspeelden beiden de bal, waarna Furdjel Narsingh de bal goed voor de goal slingerde. Basisdebutant Sebastian Steblecki schoot keurig de 1-0 binnen. ,,Van jongs af aan droomde ik hier van. Tegen Ajax spelen en ook nog scoren’’, aldus de Pool. ,,Dat was helaas ook het enige positieve’’, vervolgde hij lachend. Cambuur kreeg nog de kans op 2-0 via Bartholomew Ogbeche – die al weer zijn vierde gele kaart van het seizoen pakte, te veel voor een spits – maar daarna nam Ajax het initiatief langzaam over.

De Amsterdammers kwamen eerst niet tot kansen, maar scoorden wel vrij snel. In de 19e minuut was Lucas Bijker zijn tegenstander Arek Milik kwijt. De Poolse spits was niet meer in te halen en schoot hard raak in de korte hoek. Eerste doelpoging, direct raak. Vier minuten later stond Cambuur achter. Een mooie aanval van Ajax – het dient gezegd te worden – leverde de 1-2 van Davy Klaassen op. De Ajax-middenvelder stond echter bijzonder vrij en dat mag niet gebeuren.

Henk de Jong wisselde in de rust zijn aanvoerder Mohamed El Makrini. ,,Hij was aan de bal niet goed’’, vond De Jong. ,,Dat waren wel meer jongens niet, maar we wilden meer vooruit gaan voetballen en dus zette ik Martijn Barto erin.’’ Cambuur ging op jacht naar de gelijkmaker en startte goed aan de tweede helft, maar weer was het Ajax dat zijn effectiviteit bewees. Wederom een keurige aanval werd opgezet en Anwar El Ghazi vond Milik, die zijn tweede van de middag maakte. Cambuur mocht het zich aanrekenen dat El Ghazi veel tijd en ruimte had om de voorzet te geven en dat Milik zo vrij mocht binnentikken. ,,Onze doelpunten waren fantastisch’’, vond Ajax-coach Frank de Boer. ,,Het waren mooie aanvallen en daar word je als trainer blij van.’’ Henk de Jong stootte zijn collega aan en zei gekscherend dat het door het kunstgras kwam. ,,Ik heb geen problemen met kunstgras’’, ging De Boer er serieus op in. ,,Cambuur sproeit het netjes en dan is het een fantastisch veld om op te spelen. Er zijn dan geen excuses en de kwaliteiten van ons komen uiteindelijk wel bovendrijven.’’

Cambuur speelde in de tweede helft een tijdje 3-3-4, maar besloot na de 1-4 van El Ghazi – wederom niet vlekkeloos verdedigd door de Leeuwarders – terug te vallen op 4-3-3. ,,Ik wilde niet dat het 1-7 of 1-8 zou worden’’, verklaarde De Jong. De wedstrijd was namelijk gespeeld en ook Etiënne Reijnen beaamde na afloop dat de schade wel beperkt moest blijven. Na de blessure voor arbiter Makkelie kwam vierde official Edwin Boot binnen de lijnen. Hij kende een strafschop toe na een lichte overtreding op invaller Michiel Hemmen. Ogbeche, die eerder nog drie mogelijkheden om zeep hielp, benutte het buitenkansje en verzachtte het Leeuwarder leed: 2-4. ,,Ogbeche had die kopbal moeten maken, een kwartier voor tijd’’, vond De Jong. ,,Maar goed, we hebben volledig terecht verloren en staan waar we moeten staan.’’

,,Als je van Ajax wilt winnen, moet je achterin messcherp zijn en dat waren we niet. Ook aan de bal was het slordig. We moeten rustiger worden – nog steeds. Ik ben blij dat het nog 2-4 werd, want dat staat toch mooier dan 1-4.’’ Naast De Jong begon De Boer te lachen. ,,Ja, daar heb je gelijk in’’, grinnikte de trainer van de regerend landskampioen.

Cambuur speelt over twee weken uit bij FC Utrecht en de week erop thuis tegen AZ. Met ook nog NAC Breda, Go Ahead Eagles, PEC Zwolle en Heracles Almelo (beker) op de planning, moet er zeker nog twee keer gewonnen kunnen worden voor de winterstop.

« Vorige pagina
« Terug naar overzicht

Nieuwsarchief

Oud nieuws is geen nieuws. Onder 'meer informatie' toch een overzicht van eerder verschenen berichten.

Meer informatie »