Nieuws

Administrator  /  21 december 2014 13:37  /  Reageer

Cambuur heeft de laatste wedstrijd van 2014 op het nippertje van PEC Zwolle gewonnen: 2-1. Het was de eerste thuisoverwinning sinds 4 oktober.

TEKST: RENÉ SMID, FOTO'S: WWW.DIJKSFOTOGRAFIE.COM & KVC

''Oebele is voor altijd een Cambuur-held'', zei directeur Gerald van den Belt voorafgaand aan de wedstrijd tegen PEC Zwolle. De Leeuwarders namen afscheid van de cultheld, die in het kampioensjaar tot 32 wedstrijden en 5 doelpunten kwam. De 'held' werd Man of the Match, maar speelde geen minuut. Ook dat is geschiedenis schrijven. Trainer Henk de Jong wilde Schokker inbrengen, maar was daar iets te laat mee en de rechtsbuiten speelde daardoor geen seconde. De Jong haalde er na afloop zijn schouders over op. ''Dit is misschien nog wel mooier, heel Nederland praat er nu over. Oebele had er zelf ook geen problemen mee.''

Cambuur begon goed aan de wedstrijd en kreeg via Furdjel Narsingh enkele mogelijkheden. Het was echter PEC Zwolle dat de score opende. Na negentien minuten kreeg Thomas Lam de bal voor de voeten. De verdediger bedacht zich geen moment en schoot de 0-1 hard binnen. Cambuur was het kwijt en ontsnapte aan een grotere achterstand bij een schot van Ben Rienstra.

Na een half uur spelen omspeelde Jesper Drost simpel twee spelers van Cambuur en de voorzet van Jody Lukoki (ex-Cambuur) belandde bij Thomas Necid. De spits kopte binnen, maar Calvin Mac-Intosch haalde de bal net van de doellijn. Een paar minuten later ging Narsingh er als een speer vandoor. De rechtsbuiten, op dreef in de eerste helft, legde knap af op Martijn Barto, die het hoofd niet koel hield en hoog over schoot. Ondanks het keurige herstel was de ruststand 0-1.

''Ik was kwaad in de rust'', aldus De Jong. ''Ik dacht 'sterf maar met je tactiek', ze waren weer veel te bescheiden en moesten alles geven. We wilden tienduizend mensen tevreden naar huis sturen. In die bescheidenheid moeten we nog steeds stappen maken.'' Na de theepauze stond er een ander Cambuur op het veld. Het stadion begon na rust te kolken en Cambuur zat iets beter in de wedstrijd. Van de Streek maakte in de 57ste minuut knap de gelijkmaker. Hij wurmde zich langs enkele tegenstanders en hield de bal knap bij zich. Hij tikte mooi binnen. Doelman Warner Hahn was kansloos: 1-1.

Cambuur zette direct door en kwam bijna op voorsprong, ware het niet dat Hahn een antwoord had op de harde kopbal van Reijnen. Zwolle leek in de 66ste minuut weer op voorsprong te komen, maar Etiënne Reijnen kreeg een duw en had zijn hoofd vrij laag, waardoor de grensrechter gevaarlijk spel dacht te zien. Hij wist arbiter Van den Kerkhof – die een doelpunt gaf – te overrulen. Cambuur stond dus niet achter. Necid was overigens degene die de bal over de doellijn werkte, na niet heel sterk optreden van Leonard Nienhuis. ''Ik lag half op de grond'', blikte Reijnen terug. ''Ik heb geen idee wat er daarna gebeurde. De scheidsrechter zei ook niks. Misschien kreeg ik een duw? Geen idee.'' Hij lachte er maar bij, in tegenstelling tot vele Zwollenaren.

Het spel ging heen en weer en een duidelijke winnaar leek niet naar voren te komen. Waar PEC kon scoren, had Cambuur ook mogelijkheden. In de slotfase ging Martijn Barto er nog vandoor. Hahn kwam zijn doel uit en vloerde de spits: strafschop. Wie anders dan Erik Bakker scoorde: 2-1.

Het was ook de laatste wedstrijd van Albert Rusnák in het Cambuur-shirt. Waar zijn toekomst ligt, is nog steeds niet bekend. ''Ik wilde het voor de kerstdagen weten, maar dat is niet gelukt'', zegt de Slowaakse speler. ''Ik ga morgen naar Slowakije, dus we zullen zien. Ik heb nog nergens getekend, ook al wordt dat wel gezegd. Hoe meer ik lees, hoe meer ik word afgeleid. Ik wilde me de afgelopen dagen focussen op dit duel. Ik let niet meer op de media, nadat daar onjuiste berichtgeving in verscheen.''

Cambuur sluit het jaar 2014 af met 26 punten en een plaats in de kwartfinale van de KNVB Beker. Er zal waarschijnlijk nog een vervanger voor Rusnák komen, al benadrukte De Jong dat er geen risico's worden genomen en dat hij ook nu opties heeft. ''Ik geef dit jaar een tien, verlies hoort namelijk ook bij Cambuur. We zijn in 2010 op nul begonnen met z'n allen en we doen het geweldig. Ik wens iedereen fijne feestdagen toe.''

« Vorige pagina
« Terug naar overzicht

Nieuwsarchief

Oud nieuws is geen nieuws. Onder 'meer informatie' toch een overzicht van eerder verschenen berichten.

Meer informatie »