Nieuws

Administrator  /  28 januari 2015 07:47  /  Reageer

Ondanks de veerkracht na een 0-2 achterstand, waardoor Cambuur op gelijke hoogte kwam en een verlenging afdwong, verzuimde Cambuur nogmaals de trekker over te halen. Ex-Cambuurspeler Jody Lukoki deed dat wel en schoot PEC Zwolle naar een zeer onverdiende halve finale.

Mooie dromen van de finale in de kuip gingen in rook op. Nu een kwestie van vallen en weer opstaan en in de competitie nog de nodige punten te pakken.

TEKST: RENÉ SMID, FOTO'S: WWW.DIJKSFOTOGRAFIE.COM

Cambuur begon in een moordend tempo aan de kwartfinale. Mes tussen de tanden, dat werk. Al in de tweede minuut had Sander van de Streek kunnen afgeven op Furdjel Narsingh. Hij ging echter voor eigen kans en deed dat niet onverdienstelijk. Het harde schot kon echter door doelman Warner Hahn knap worden gekeerd. De PEC-doelman zou uitgroeien tot de absolute held van de wedstrijd.

Cambuur swingde in het eerste kwartier. De veelvuldig mee opkomende Calvin Mac-Intosch was in de elfde minuut het eindstation van een aanval over veel schijven. Zijn strakke knal werd door Hahn gepareerd. In de daaropvolgende hoekschop probeerde Bartholomew Ogbeche het met een omhaal, maar die zeilde over.

Na de stormloop hield het even op en zoals wel vaker in het Cambuur Stadion, scoort dan de tegenstander. De eerste doelpoging PEC Zwolle was raak. Bart van Hintum nam de hoekschop en Thomas Lam kopte in vrije positie binnen. Had bekerkeeper Harm Zeinstra daar iets meer kunnen doen? Waarschijnlijk wel, want de bal kwam in zijn vijfmetergebied. Al dient gezegd te worden dat Mac-Intosch Lam te makkelijk uit zijn rug liet weglopen.

Cambuur richtte zich binnen tien minuten weer op en PEC dankte wederom Hahn dat het niet een doelpunt om de oren kreeg. Hij ranselde een poging van Ogbeche vlak voor de doellijn weg. ''Ik krijg 'm toevallig tegen mij aan, hij schiet recht op mij. Anders was ik de lul geweest'', zei Hahn na de wedstrijd.

De ruststand was met 0-1 in het voordeel van PEC Zwolle. Het veldspel, de kansen en het balbezit waren voor Cambuur. In het voetbal gaat het daar echter niet om en dat leert Cambuur dit seizoen. Het speelt – vooral thuis – wel vaker prima en heeft de overhand, maar te vaak is het de tegenstander die de score opent of zelfs wint in Leeuwarden. De onneembare vesting is helaas even 'neembaar' voor uitspelende ploegen.

De tweede helft was nog maar net begonnen toen Zeinstra zich liet aftroeven door Becker. De Cambuur-doelman kwam ver uit om een haalbare diepe bal te onderscheppen, maar was te laat. Mac-Intosch bracht redding op de doellijn. Enkele minuten later kreeg Ryan Thomas veel te veel ruimte. Hij kon rustig een hoek uitzoeken: 0-2.

Cambuur nam absoluut geen genoegen met een bekernederlaag en gaf vol gas. In de 55ste minuut kreeg Narsingh de bal plotseling voor de voeten. Hij snelde langs zijn tegenstander en schoot met links hard binnen: 1-2. Henk de Jong had intussen al twee wissels klaarstaan. Mikhail Rosheuvel en Sinan Bytyqi kwamen binnen de lijnen voor Daniël de Ridder en Erik Bakker. Aanvallen was het devies. Bytyqi omspeelde na een uur spelen heel handig zijn tegenstander. De pass met buitenkantje rechts mocht er zijn, maar het echt puike werk kwam weer van Narsingh. Hij was uitgeweken naar links en besloot een knappe dribbel met de gelijkmaker: 2-2.

Het stadion kolkte onvoorstelbaar en bij het 'en wie niet springt', sprong ook (bijna) iedereen, wat niet vaak voorkomt in het Cambuur Stadion. Het werd na deze wervelstorm wel iets rustiger in het stadion. Beide ploegen wilden wel, maar kwamen niet tot veel kansen. Tien minuten voor tijd troefde Becker Bijker af. De buitenspeler van Zwolle schoot maar net voorlangs. Bijker was sowieso niet bezig aan een goede wedstrijd. Even daarvoor hield hij de bal binnen en speelde deze vervolgens pardoes over de achterlijn richting Zeinstra. De hoekschop vloog er vervolgens nog bijna in ook.

Invaller Rosheuvel toonde overigens aan een goede aanwinst te zijn. Hij zette tegenstander Bart van Hintum enkele keren te kijk en was continu dreigend. Hij had alleen een makke en dat was dat-ie de wedstrijd niet besliste. ''Rosheuvel had moeten scoren'', zei Cambuur-trainer Henk de Jong na de wedstrijd. Daar was de hoofdrolspeler zelf het wel mee eens. ''Het ergste was die kans 1 op 1 met Hahn'', haalde Rosheuvel het moment terug waar hij via de keeper voorlangs schoot. ''Hij pakt ', goed, dat was gewoon kut.''

Verlenging

Het werd verlenging en ook daarin was Cambuur beter en ging het 'gewoon' door met aanvallen. De ploeg stak een onvoorstelbare energie in de wedstrijd. PEC had daarbij enkele keren geluk dat de bal in een scrimmage telkens goed viel en Cambuur daaruit niet kon scoren. Hahn bleek ook in de verlenging een eenmansshow op te voeren en ging door met het uitvoeren van puike reddingen. In de 108ste minuut belandde de bal plotseling bij Jody Lukoki. De Zwollenaar bedacht zich geen moment en schoot hard raak: 2-3. Cambuur liet het er niet bij zitten en bleef knokken. Bytyqi was nog het dichtst bij de gelijkmaker, maar Hahn (goh..) tikte de bal onder de lat vandaan. ''Hij was als een soort King Kong op het Empire State Building'', aldus PEC-trainer Ron Jans na de wedstrijd.

''We hadden moeten winnen'', sprak De Jong. ''De jongens zitten stuk, het is zo zonde voor de club en alle mensen hier op de tribunes. We hadden met 5-2 moeten winnen en balen als een stekker. Maar het was een heel mooi avondje Cambuur en het publiek was fantastisch.''

« Vorige pagina
« Terug naar overzicht

Nieuwsarchief

Oud nieuws is geen nieuws. Onder 'meer informatie' toch een overzicht van eerder verschenen berichten.

Meer informatie »