Nieuws

Administrator  /  9 april 2016 15:43  /  Reageer

Foto: Youtube

De hekkensluiter tegen de koploper. Dat is de confrontatie tussen SC Cambuur en Ajax vanavond in Leeuwarden. Slechts één keer wist Cambuur in de eredivisie te winnen van Ajax. In 1999 werd het maar liefst 4-1. Een terugblik op een voor Cambuur historische avond, met trainer Gert Kruys en uitblinker Kenan Durmusoglu.

"Veel wedstrijden kan ik me niet meer herinneren, maar deze absoluut wel." Het is het eerste wat Kruys zegt als hij gevraagd wordt naar Cambuur-Ajax van 11 april 1999. Het is inmiddels zeventien jaar geleden, maar moeiteloos dreunt de trainer alle doelpuntenmakers op.

​We kwamen vroeg achter, door een schitterende goal van Shota Arveladze. Maar daarna sloeg de vonk over in het stadion

Gert Kruys

"We kwamen vroeg achter, door een schitterende goal van Shota Arveladze. Maar daarna sloeg de vonk over in het stadion. Een belangrijke rol was er voor Kenan Durmusoglu, die nog voor rust twee keer scoorde. Het stadion stond in brand. Jevgeni Levtsjenko en Leonard van Utrecht maakten er in de tweede helft zelfs nog 4-1 van."

Verjaardag

"Ik weet alles nog. Het staat bijna in mijn lijf gegraveerd. Zo'n dag vergeet je natuurlijk niet", vertelt Durmusoglu, de man van de wedstrijd. "Twee dagen voor de wedstrijd vierde ik mijn verjaardag. Het ging alleen maar over het grote Ajax en wat Cambuur daartegen zou moeten beginnen", herinnert hij zich.

De ploeg van trainer Jan Wouters leek ook een makkelijke middag tegemoet te gaan, door de vroege goal van Arveladze. "Maar Ajax zat destijds in een mindere fase", weet Durmusoglu. "En wij hadden als Cambuur zijnde niets te verliezen. Met wilskracht en passie, gesteund door een geweldig publiek, draaiden we de wedstrijd om."

De middenvelder stond niet bekend om zijn scorend vermogen. Tegen Ajax was het echter tweemaal bingo. "Tegen Edwin van der Sar nog wel. De eerste schoot ik diagonaal binnen. Bij de tweede kwam ik een-op-een met Van der Sar. Ik twijfelde geen moment, wist gewoon dat ik 'm ging maken. En het werd ook 2-1."

Langs de kant genoot Kruys met volle teugen. "Er heerste zo'n hectische sfeer, we werden echt gedragen door het publiek. We hebben er intens van genoten en er werd nog lang over nagepraat. Het was een ongelofelijk mooie dag voor Cambuur en ook voor mij als trainer."

De overwinning betekende ook dat Cambuur zich veilig speelde. Kruys: "Dat was een soort kampioenschap, hoor. Want we bleven in de eredivisie, zonder nacompetitie te hoeven spelen. Het was dus een fantastisch jaar. Met die wedstrijd tegen Ajax als het absolute hoogtepunt. Al was de 4-3 winst op FC Utrecht, na een 0-3 achterstand, ook heel bijzonder."

'Doodsstrijd tussen De Graafschap en Cambuur'

Een seizoen later degradeerde Cambuur toch. Een vergelijking met de huidige situatie is snel gemaakt. Na twee mooie jaren staat Cambuur nu laatste en vecht het tegen degradatie.

"Het wordt een ongelofelijke doodsstrijd tussen Cambuur en De Graafschap. Twee vroegere clubs van me. Ik heb enorm veel sympathie voor Cambuur, maar het wordt een moeilijk verhaal voor ze", denkt Kruys.

En Durmusoglu? Die ziet zijn goals tegen Ajax nog regelmatig voorbijkomen. "Ik zit in het onderwijs. Veel van de leerlingen kennen mijn verleden natuurlijk niet. Mijn collega's attenderen ze er wel eens op. Dan zoeken de leerlingen op YouTube naar Cambuur-Ajax. Dan kijken ze vol verbazing naar mij. Dat is geweldig."

"Het blijft een memorabel moment, dat vergeet je nooit meer. Een grootheid als Ajax op bezoek, het stadion tot de nok toe vol, je wint met 4-1 én je wordt man of the match. Dat is wel een hoogtepunt in mijn carrière. Ik word daar voor altijd aan herinnerd."

Dat zal ook vandaag het geval zijn, als Durmusoglu zijn verjaardag viert. Net als zeventien jaar geleden. "Ik zet de televisie zeker wel even aan om de wedstrijd een beetje te bekijken. En ik hoop op een puntje voor Cambuur." (Tekst NOS)

Terug naar het heden

Vanavond mag Cambuur opnieuw voor een stunt zorgen. Dit maal zonder Kenan Durmusoglu maar met Jack Byrne. De speler waar momenteel alles om draait bij het naar punten hunkerd Cambuur.

Furdjel Narsingh is niet fit genoeg om zaterdagavond tegen Ajax te spelen. De aanvaller heeft nog te veel last van de enkelblessure, die hij zaterdag opliep tegen De Graafschap.

Als vervanger van Narsingh lijkt Jamiro Monteiro te spelen aan de rechterkant, waar hij het gevaar van de opkomende back Mitchell Dijks moet neutraliseren...

In de verdediging doet Marcel Keizer weer een beroep op Vytas. Marvin Peersman verhuist naar de rechterkant in de defensie. "Hij is wat wendbaarder dan Calvin Mac-Intosch en volgens de coach geschikter om tegen Younes te spelen". Aldus de uitleg. We gaan het vanavond meemaken.

Bron en foto: ANP

De wedstrijd begint om 19.45 en u bent vanaf 18.15 uur weer van harte welkom in 't Hert.

Vermoedelijke opstelling: Nienhuis; Peersman, Lachman, Van der Laan, Vytas; Monteiro, Van de Streek, Bakker, Byrne; Barto, Hoefdraad.

https://www.youtube.com/watch?v=1P9PG25xk3E

 

« Vorige pagina
« Terug naar overzicht
Tags:

Nieuwsarchief

Oud nieuws is geen nieuws. Onder 'meer informatie' toch een overzicht van eerder verschenen berichten.

Meer informatie »