Nieuws

Administrator  /  4 oktober 2016 11:54  /  Reageer

Het moge de afgelopen weken duidelijk zijn geworden dat SC Cambuur geen goede competitiestart kent. Na negen wedstrijden staat de club op een teleurstellende twaalfde plaats met slechts elf punten. Afgelopen vrijdag gingen de Leeuwarders alweer voor de vierde keer dit seizoen onderuit. De ploeg van trainer Rob Maas ging tegen MVV Maastricht de rust in met een 0-1 voorsprong, maar verloor uiteindelijk met 2-1. Drie dagen na deze pijnlijke nederlaag organiseerde de Kern van Cambuur een forumavond, waar supporters hun zorgen konden uiten en prangende vragen konden stellen. Trainer Rob Maas, aanvoerder Erik Bakker, Matthew Steenvoorden en Robbert Schilder (die tegen FC Den Bosch voor het eerst bij de selectie denkt te zitten) namen plaats achter de tafel. Met name Maas werd gedurende de avond het vuur behoorlijk aan de schenen gelegd. De presentatie was in handen van Wytze Visser. Een overzicht van de onderwerpen die werden besproken:

 

Maas over de club Cambuur:

"Ik heb bij Feyenoord gespeeld en ik vind die club wel te vergelijken met Cambuur. Het is heel emotioneel. Het is alles of niets. De ene wedstrijd word je hartstochtelijk uitgescholden en de week daarop word je weer hartstochtelijk toegejuicht. Het voetbal zit diep bij de mensen en dat merk ik ook hier in Leeuwarden. De mensen staan er vol achter en daar houd ik van."

 

"Ik heb vorig seizoen mijn eerste wedstrijd als coach van Vitesse hier gewonnen. Dus in die zin had ik wel een positief gevoel over Cambuur. Daarna heb ik de club gevolgd en ging het sportief dus niet zo goed. Ik had er niet rekening meegehouden dat ik gebeld zou worden door Cambuur, maar ben wel heel enthousiast geworden over de plannen van de club. In de top van de Jupiler League spelen met aanvallend voetbal. Daar sta ik in principe ook voor. Ik wil de mensen vermaken, hoog drukzetten, de bal hebben op de helft van de tegenstander en die ook zo lang mogelijk houden. Van daaruit wil ik dat we kansen creëren en tot scoren komen."

 

Maas over het spelsysteem:

"Je hebt te werken met de spelers die er zijn. Die moeten zich aanpassen aan de manier van werken en de speelwijze. Een belangrijk onderdeel daarin is dat als we de bal kwijt zijn, we deze zo snel mogelijk weer terug moeten hebben. Ik vind dat de jongens dat heel goed hebben opgepakt. Momenteel hebben we in wedstrijden wel zeventig tot tachtig procent de bal, maar we moeten werken aan situaties waarin we hem verliezen. Daar moeten we echt stappen in gaan maken."

 

"Ik kan heel goed begrijpen dat iedereen teleurgesteld is vanwege de degradatie vorig seizoen. Iedereen heeft er tijdens de voorbereiding weer zin in en dan begin je vol goede verwachtingen aan de competitie. Helaas loopt het dan op zekere hoogte niet zoals we dat zouden willen. Ik denk dat we momenteel veel kansen creëren, maar dat we ze nog niet tegen het netje aanschieten. We zijn in wedstrijden heel dominant, maar dat moeten we nu omzetten in dadendrang en resultaat. Ik denk dat wij nog veel stappen kunnen zetten waarin het beter kan. Vooral in de details, maar naar mijn mening zijn we op de goede weg. Als je kijkt waar de club vandaan komt, is dit allemaal een grote omslag. Het is een hele andere manier van denken en dat heeft gewoon tijd nodig. Kijk maar naar Ajax. "

 

Maas over de resultaten tot nu toe:

"Ik snap heel goed dat de teleurstelling bij jullie, maar zeker ook bij de spelers en trainers, heel erg groot is op dit moment. We bereiden ons de hele week voor op een tegenstander met als doel om de wedstrijd te winnen. Wanneer dat niet lukt, baal je daar met z'n allen verschrikkelijk veel van. Dan duurt de reis terug naar Leeuwarden heel erg lang. Verliezen doet ontzettend veel pijn. Ik denk dat onze groep nog wel een stap moet zetten om dat gevoel van verlies te leren kennen. Uiteindelijk moet dat vanuit heel je ziel merkbaar zijn. Daarin moeten de jongens nog wel een stap naar volwassenheid zetten."

 

"Het liefst wil ik iedere wedstrijd met een zo hoog mogelijke uitslag en fantastisch voetbal winnen. Het werkt helaas niet altijd zo. Ik kan de jongens niet verwijten dat ze niet hard genoeg werken. Er is er niet eentje die er met de pet naar gooit. Als dat echt zo is, dan hebben ze een probleem. Jullie zien ook wel iedere week dat er een team met veel inzet staat. Het is geen los zand. Nogmaals: voetbal is een spelletje van verdedigen en aanvallen. Van doelpunten maken en doelpunten zien te voorkomen. Als die balans goed gaat vallen, dan gaan wij dit seizoen nog veel wedstrijden winnen. Daar ben ik van overtuigd!"

 

Maas over Nienhuis en de keepers:

"Ik vind Leonard een vrij stabiele keeper. Hij zag er tijdens het begin van dit seizoen niet altijd even goed uit, maar vervolgens heeft hij wel de draad opgepakt en is hij redelijk beslissend geweest op de momenten dat hij er moest staan. Ik vind dat hij wel stappen heeft gemaakt in de goede richting. We hebben drie goede keepers, die iedere week de concurrentiestrijd met elkaar aan gaan. Als keeper moet je je in een wedstrijd een aantal keer onderscheiden en ik vind dat wel beter worden bij Leonard. Ik zeg niet dat het altijd even goed is, maar het wordt echt wel beter de laatste tijd. Als keeper krijg je bij ons heel weinig te doen, maar je wordt beoordeeld op die paar momenten. Dat is best moeilijk voor een doelman, maar ook voor de verdediging die daar voor staat."

 

Maas over het aankoopbeleid:

"Dat hebben we in overleg gedaan. Veel clubs, met hetzelfde budget als Cambuur, vissen in dezelfde vijver. Het wordt steeds lastiger om daar spelers uit te krijgen en het is ook niet altijd mogelijk. Je bent aan het zoeken in een bepaalde categorie van spelers. Je kunt niet verwachten dat wij een spits halen die afvalt bij Ajax of iemand uit het buitenland contracteren. Die middelen heeft de club simpelweg niet. Er is een bepaald budget en daar moeten we het mee doen. Dus ga je kijken naar wie er beschikbaar is. We hebben dit seizoen Michiel Hemmen voor de spitspositie gehaald. Ik denk dat hij uitstekend in dit team kan passen en dat heeft hij ook wel bewezen. Michiel heeft alleen wel pech gehad in de afronding. Vervolgens is hij geblesseerd geraakt en moest hij werken aan zijn herstel. "

 

"Op een gegeven moment is de club door het budget heen en moet je een half jaar wachten. Daarna hoop je dat er weer ergens een opening komt en je kunt besluiten om eventuele versterkingen te halen. We moeten het voorlopig met deze spelersgroep doen. We willen zoveel mogelijk wedstrijden winnen en zo hoog mogelijk eindigen. Ik denk dat als we meer doelpunten hadden gemaakt, de vragen vanavond heel anders waren geweest. Dat geeft niets en dat mag ook. De jongens schieten de bal niet expres naast het doel. Dat gaat een keer veranderen als we maar de kansen blijven creëren. Uiteindelijk zullen die ballen wel in het netje gaan. De ruimtes zijn echter klein, dus dat maakt het wel lastig voor ons. Het kan allemaal wel beter, maar het is een proces van het team. Afgelopen seizoen had Cambuur grote gedeeltes van de wedstrijd de bal niet en nu is dat juist wel het geval. Dat is een hele andere denkwijze."

 

Bakker over teruglopend aantal supporters op de tribune:

"Natuurlijk merken we dat er de laatste tijd minder mensen in het stadion aanwezig zijn. Het zijn er sowieso minder dan vorig seizoen, maar dat is logisch. Dat willen we natuurlijk zelf ook niet. Wij willen ook graag dat het stadion vol zit en daar proberen we ook alles aan te doen. Het gaat alleen niet altijd zoals je dat graag wilt. Als de resultaten minder zijn, de tegenstanders minder aansprekend, dan is het logisch dat er minder supporters naar de wedstrijden komen. Als we nou de sterren van de hemel zouden spelen en iedere wedstrijd met vier doelpunten verschil zouden winnen, dan komt het stadion wel weer vol. Dat is iets dat wij graag willen, maar zo simpel is het allemaal natuurlijk niet."

 

Maas over het persbeleid en kritiek:

"Ik wil het niet een mediaverbod noemen. Dat vind ik wel een heel zwaar woord, omdat de pers de hele week welkom is. Ze mogen alle spelers vragen stellen en op de koffie komen, maar ik wil dat de jongens zich één dag voor de wedstrijd kunnen concentreren op datgene wat ze moeten gaan doen. Een drietal spelers is dan nog beschikbaar om de media te woord te staan. De andere jongens werken in alle rust toe naar de wedstrijd van vrijdag. Het gaat om concentratie en het gaat bij iedere club op het hoogste niveau zo. Zo werkt het naar mijn mening in het profvoetbal."

 

"Ik zit hier al meer dan een uur en probeer alle kritische vragen uit de zaal netjes te beantwoorden. Natuurlijk ben ik na een wedstrijd wel eens geïrriteerd, maar dan heeft iemand kritiek op mijn ploeg of hebben we een verschil van inzicht. Mensen mogen toch van mening verschillen?"

 

Maas over trainingsintensiteit:

"Wanneer we ons voorbereiden op een wedstrijd is het heel normaal om het een dag voor de wedstrijd rustig aan te doen. Je moet dan geen inspanning doen van anderhalf uur. Vandaar dat wij, en dat blijven we ook zeker doen, een dag voor de wedstrijd niet langer dan vijftig minuten trainen."

 

"Ik vind dat mijn team fris en energiek speelt tot het einde van wedstrijden aan toe. Ik denk dat we gedurende de week momenten hebben waarop we heel hard trainen, maar dat je ook goed ruimte moet overhouden om het lichaam van spelers te laten herstellen. Een zware training betekent eigenlijk niets meer of minder dan het lichaam kapotmaken. Mijn spelers hebben in principe één of anderhalve dag vrij per week. Dat verschilt dan weer van wedstrijd tot wedstrijd. Het ligt dan aan het ritme waarin je voetbalt. Zit er een bekerwedstrijd tussen of moet je een doordeweekse competitiewedstrijd spelen. Het zal ook wel eens voorkomen dat de jongens een aantal dagen achter elkaar vrij zijn. Maar over het algemeen vind ik, en dat zie je, dat er een fris elftal op het veld staat."

 

Afsluiting door Maas:

"Ik wil de mensen in ieder geval bedanken voor hun aanwezigheid vanavond. Wij doen er van onze kant alles aan en ik hoop dat we ook op jullie steun kunnen blijven rekenen. Het gaat allemaal om Cambuur en niet om mij of de spelers. We willen allemaal een bepaalde richting op en dat is dat we de winst ook samen kunnen gaan vieren."

 

Hier beeldmateriaal van Sytse die aangeeft helemaal klaar te zijn met de trainer Rob Maas: http://voetbalflitsen.nl/wtf/cnqywp/gezellig-forumavondje-met-rob-ik-ben-helemaal-klaar-met-jou-maas-bij-cambuur

http://kvc.live.addsite.nl/contact/donateur-worden 

« Vorige pagina
« Terug naar overzicht

Nieuwsarchief

Oud nieuws is geen nieuws. Onder 'meer informatie' toch een overzicht van eerder verschenen berichten.

Meer informatie »