Nieuws

Administrator  /  16 oktober 2016 11:05  /  Reageer

Slechts drie maanden was Rob Maas actief als hoofdtrainer bij SC Cambuur. Het uiteindelijke ontslag kwam abrupt, maar zeker niet als donderslag bij heldere hemel. Vrijdag leed de club uit Leeuwarden alweer de vijfde nederlaag van het seizoen. In de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch (3-1) ging het op een ontluisterende manier helemaal mis. Veel balbezit, grote kansen, maar opnieuw met lege handen terug in de bus naar Leeuwarden. Ook in de duels met VVV, Fortuna, Helmond Sport en MVV ging de ploeg op eenzelfde manier onderuit. Het voetbal was zeker niet altijd slecht en Maas is vast een prima trainer, maar de huidige competitiestart is ronduit beschamend. De reeks van opeenvolgende uitnederlagen is Maas nu al fataal geworden, maar zijn ontslag valt niet alleen terug te voeren op de teleurstellende sportieve prestaties.

Het is een harde conclusie, maar club en trainer hebben eigenlijk nooit goed bij elkaar gepast. Zijn ietwat norse uitstraling, chagrijnige optredens in de regionale media en moeizame relatie met de supporters hebben ook een grote rol gespeeld. Dat bleek wel tijdens de afgelopen forumavond, waar Maas het vuur behoorlijk aan de schenen werd gelegd. Toen een gefrustreerde supporter hem een inhoudelijke vraag stelde, antwoordde de oefenmeester slechts met: "Dat mag jij vinden." Waar de aanwezigen de hoop hadden om oplossingen te horen of duidelijke uitleg te krijgen, verviel een weinig begripvolle Maas in het geven van nietszeggende antwoorden. Het kleine beetje krediet dat de hoofdtrainer nog had in Leeuwarden verdween daarmee als sneeuw voor de zon.

In navolging van Maas vertrekt ook Henry van der Vegt uit Leeuwarden. Voorzal zijn vertrek is met gejuich ontvangen bij de (meeste) supporters. Hij lag al langere tijd onder vuur bij de supporters van Cambuur. Het rampzalig verlopen laatste Eredivisie-seizoen werd de technisch directeur ernstig kwalijk genomen. Van alle gehaalde nieuwelingen bleek alleen Jack Byrne een echte versterking te zijn. De andere spelers faalden stuk voor stuk en wisten de verwachtingen niet waar te maken. Met een beschamend aantal van slechts achttien punten degradeerde Cambuur naar de Jupiler League. En ook dit seizoen is het weer misgegaan bij het samenstellen van een nieuwe spelersselectie: op papier staat er een uitstekende groep, maar in de praktijk is er een groot gebrek aan scorend vermogen. Het manco dat, de in dit opzicht onfortuinlijke, Maas fataal is geworden. Kwalijk is ook dat alle interviews met Van der Vegt op één hand zijn te tellen. Als technisch directeur moet je ook zichtbaar zijn en uitleg geven wanneer de situatie daarom vraagt. Juist bij een volksclub als SC Cambuur moet je zichtbaar zijn.

Na het vertrek van beide heren is het de grote vraag op basis waarvan zij eigenlijk naar Cambuur zijn gehaald. Van der Vegt heeft in het verleden niet aangetoond een goede technisch directeur te zijn. Hij degradeerde immers met al zijn vorige clubs naar de Jupiler League. Bepaald geen goede statistiek voor het cv van een technisch directeur. Maas werd in januari aangesteld als hoofdtrainer bij Vitesse, maar beleefde een rampzalige tweede seizoenshelft met de Arnhemmers. Van goed voetbal was na het vertrek van Peter Bosz ineens geen sprake meer en uiteindelijk werden de play-offs voor Europees voetbal niet gehaald. De supporters van Vitesse waren in mei helemaal klaar met Maas en de clubleiding wilde 'na goed onderling overleg' niet met hem verder. Groot was dan ook de verbazing toen Cambuur hem ruim een maand later als nieuwe trainer aanstelde. Op de forumavond liet Maas zich ontvallen dat zelfs hij verbaasd was over het feit dat Cambuur hem als hoofdtrainer wilde.

Het personeelsbeleid van de club laat momenteel te wensen over. De aanstelling van Marcel Keizer (die zichzelf een echte Cambuurman noemde, maar door middel van een vertrekclausule toch liever bij Jong Ajax ging werken…), Henry van der Vegt en Rob Maas heeft de club alleen maar in een neerwaartse sportieve spiraal gebracht. Sandor van der Heide, René Grotenhuis en Henk de Jong zijn bovendien op een zeer vervelende en onduidelijke manier bij de club vertrokken.

De ontstane situatie is voor iedereen met een Cambuur-hart bijzonder pijnlijk. Na twee fantastische seizoenen in de Eredivisie zijn de afgelopen anderhalf jaar uitgelopen op een ware nachtmerrie. Onlangs verwoordde de Leeuwarder Courant de sfeer rond de club heel treffend: "De lach is weg bij Cambuur." Het legt de vinger precies op de zere plek. Supporters zijn het plezier in het spelletje langzamerhand verloren en zitten/staan tegenwoordig als lamgeslagen boksers in het stadion. Het is aan de spelersgroep om de komende weken sportieve revanche te nemen (zij hebben het vertrek van hun trainer toch echt zelf veroorzaakt) en de vele kansen eindelijk eens te benutten. Nog altijd is het verschil met de nummer twee op de ranglijst slechts zeven punten. Een reeks van goede resultaten en de aansluiting met de koplopers is zo weer gevonden. Dat heeft de trouwe aanhang ook wel verdiend na de vele achtereenvolgende teleurstellingen.

We moeten en kunnen alleen maar vooruit. De prijzen zijn nog (lang) niet verdeeld. 
Laten we als supporters de komende tijd weer volop achter de club gaan staan en hopen op een goed vervolg van het seizoen. Te beginnen aanstaande vrijdag in de thuiswedstrijd tegen FC Oss. De negativiteit heeft te lang geduurd.

SCS Kern van Cambuur

 

<MV>

 

 

 

« Vorige pagina
« Terug naar overzicht

Nieuwsarchief

Oud nieuws is geen nieuws. Onder 'meer informatie' toch een overzicht van eerder verschenen berichten.

Meer informatie »