Nieuws

Administrator  /  20 juni 2017 14:29  /  Reageer

Vanmiddag zijn de definitieve plannen gepresenteerd voor een nieuw stadion. Als de gemeenteraad van Leeuwarden die goedkeurt, en daar lijkt het op, en alles volgens schema verloopt kunnen we in 2020 terecht in onze nieuwe thuishaven.

Het nieuwe stadion krijgt, op verzoek van de supporters, net als het huidige onderkomen vier tribunes en open hoeken. De capaciteit zal straks rond de 15.000 man liggen.

Volgens Ype Smid kan de club met het nieuwe stadion een stabiele eredivisionist worden.

"Het Cambuurplein verlaten doet pijn, maar het kan niet anders", aldus Smid.

Aannemer en hoofdsponsor Dijkstra Draisma wil het nieuwe stadion volledig energieneutraal maken. Een primeur voor Nederland, volgens directeur Biense Dijkstra.

Bij het stadion wordt een put geboord voor geothermie. Deze levert 15 megawatt op, genoeg om 8.500 woningen te verwarmen en energie voor het stadion te leveren.

Het stadion, gebouwd op het terrein waar eerder een vuurwerkfabriek Schuurmans stond, krijgt open hoeken. De tribunes hebben verschillende hellinggraden en krijgen een Engelse sfeer. De grasmat zal hoogstwaarschijnlijk hybride zijn. De businessclub wordt bijna vier keer zo groot, naar ruimte voor 800 mensen nu, naar 2300 straks. Met dit stadion moet Cambuur de veertiende club van Nederland kunnen worden, is de verwachting.

Bij het stadion komt 22.000 vierkante meter winkeloppervlak met onder meer een bouwmarkt (Karwei) en twee supermarkten (Lidl en Jumbo) die van elders in de stad naar het terrein bij het WTC verhuizen. Ook is er ruimte voor een McDonald's en komt er een 'leisure dome' met verschillende activiteiten, waaronder een bioscoop van Vue met zeven zalen. Ook vestigt ROC Friese Poort zich bij het stadion.

De gemeente Leeuwarden wil 4,5 miljoen euro bijdragen voor de ontwikkeling van het integrale gebied.

De afgelopen 1,5 jaar is de stadioncommissie druk bezig geweest om de wens van alle supporters zoveel mogelijk te realiseren in het nieuwe stadion. Onder andere open hoeken, staanplaatsen en steile tribunes behoren toe aan de wensen van de supporters. In de stadioncommissie zijn onder andere afgevaardigden van de Kern van Cambuur, MI-Side en Cambuur Culture vertegenwoordigd. De stadioncommisie is nog in gesprek over enkele details en de invulling van het supportershome.

Wordt vervolgd….

« Vorige pagina
« Terug naar overzicht

Nieuwsarchief

Oud nieuws is geen nieuws. Onder 'meer informatie' toch een overzicht van eerder verschenen berichten.

Meer informatie »