Nieuws

Administrator  /  18 juli 2017 10:02  /  Reageer

 

De kogel is (eindelijk) door de kerk: we krijgen een nieuw stadion! De gemeenteraad ging maandagavond unaniem akkoord met een voorstel van college van burgemeester en wethouders.

Voorafgaand aan de raadsvergadering was in de wandelgangen al duidelijk dat een meerderheid van de fracties vóór het plan zou stemmen. Onduidelijk was nog de financieringsconstructie. De door de club gewenste variant waarin ze eigenaar wordt en niet huurder, werd door een meerderheid gesteund. Beter overleg met de buurt is een harde voorwaarde.

‘Het is een historische avond’, aldus Ard de Graaf. ‘Het plan lag er al, maar door het akkoord van de raad kunnen we nu in gezamenlijkheid verder met de uitwerking ervan. Het stadion staat er niet van vandaag op morgen, maar dit is wel iets om op te proosten. Prachtig, voor heel Leeuwarden en omstreken.’

We kunnen op z’n vroegst in 2020 het nieuwe stadion betrekken. Er is plaats voor zo’n 15.000 toeschouwers en de intentie is om op een hybride grasmat te spelen.

Nieuwbouw van het stadion gaat 28 miljoen euro kosten. Berekend is dat zo’n 4,5 miljoen daarvan voor rekening van de gemeente komt. 'Maar het is geen staatssteun, het is Brusselproof’, zegt De Graaf. Reden daarvoor is dat het bedrag voortkomt uit bijvoorbeeld de waarde van huidig stadion en gebied dat Cambuur verderop in de stad verlaat. Het geld wordt bovendien gestoken in ‘maatschappelijke ontwikkeling’, aangezien de stadionbouw deel uitmaakt van een grotere gebiedsontwikkeling.

Die 4,5 miljoen is hetzelfde bedrag wat de gemeente aan verlies heeft geleden door een tweede hypotheek op de WTC hallen te nemen. Cambuur (Wyckerveste) heeft dit probleem echter opgelost waardoor het WTC een doorstart heeft kunnen maken.

Bij het WTC-complex, dat de komende jaren grondig zal worden verbouwd komen  onder meer twee supermarkten, een bouwmarkt, een bioscoop en een vrijetijdsboulevard. Ook is er ruimte voor instellingen op het gebied van zorg en onderwijs en wordt de infrastructuur verbeteren.

B&W vindt het belangrijk dat het karakter in Leeuwarden-Oost gehandhaafd blijft. Hoe dat moet geschiedden is nog niet helder.

De Kern van Cambuur, ook onderdeel van de stadioncommissie, is tevreden. We zijn er nog niet maar zijn zeer positief gestemd. We blijven in gesprek met de BVO, Cambuur Culture en MI-Side.

Nu kan kan eerst de vlag uit!

Wordt vervolgd

« Vorige pagina
« Terug naar overzicht

Nieuwsarchief

Oud nieuws is geen nieuws. Onder 'meer informatie' toch een overzicht van eerder verschenen berichten.

Meer informatie »