Nieuws

Administrator  /  23 november 2017 12:40  /  Reageer

Dijkhuizen: "In de winterstop op zoek naar scorend vermogen"

De sportieve prestaties van SC Cambuur vallen tot op heden erg tegen. De hoogste tijd dus voor de Kern van Cambuur om weer eens een forumavond te organiseren en de supporters de mogelijkheid te geven om hun kritische vragen te stellen. Op dinsdag 31 oktober was het zover en schoven trainer Marinus Dijkhuizen, technisch directeur Gerald van den Belt en aanvoerder Robbert Schilder aan in 't Hertje.

Marinus, is het werken bij Cambuur moeilijker dan je had gedacht?
Dijkhuizen: "Dat lijkt mij wel als je na vijf maanden zo laag op de ranglijst staat. Op het moment dat ik hier tekende had ik het gevoel dat we dit seizoen zomaar eens in de Eredivisie konden spelen. Cambuur speelde mooi voetbal en het stond er toen heel rooskleurig voor. Helaas is het toch misgegaan in de playoffs. Voor dit seizoen had ik gehoopt op een plek bij de eerste vijf. We weten echter allemaal dat er veel jongens zijn weggegaan en dat heel moeilijk is geweest om bepalende spelers naar Cambuur te halen. Ik heb deze zomer misschien wel dertig spitsen op beeld bekeken en er zijn er een stuk of vijftien benaderd, maar het is gewoon niet gelukt. Het was al met al een hele moeizame transferperiode."
Als je had geweten dat het zo moeizaam zou gaan, was je er dan wel aan begonnen?
Dijkhuizen: "Zonder twijfel. Het was en is nog altijd een droom voor mij om bij Cambuur te werken. Ik doe dat dan ook met heel veel plezier. De samenwerking met staf en spelers gaat prima, maar we hebben gewoon veel te weinig punten. Dat geeft een heel onbehaaglijk gevoel. Iedereen heeft hier een groot hart voor Cambuur en bij mij is dat misschien net iets kleiner, maar ook ik ben erg begaan met deze prachtige club. Ik denk nu ook niet zozeer aan mijn eigen positie, maar kijk meer naar hoe het met Cambuur gaat. Het moet veel beter en hopelijk komen we verder in de beker."

Gerald, heb je de Henry van der Vegt-bokaal verdiend voor de spelers die je deze zomer hebt gehaald? Van den Belt: "Nee, ten eerste zou ik daarmee Henry diskwalificeren en dat vind ik weinig respectvol. Bovendien hebben we veertien nieuwe spelers aangetrokken. We zaten echt op een kantelpunt afgelopen seizoen. We hadden gedacht dat we met de selectie van vorig seizoen konden promoveren en wisten dat er dan een aantal spelers zou blijven. Maar er zaten ook spelers tussen die we wel moesten verkopen om nog een transfersom te ontvangen. We wisten dus dat we voor een enorme uitdaging stonden. Helaas wisten we niet te promoveren en toen gebeurde waar we al bang voor waren: er gingen meer spelers weg dan we hadden verwacht. Ik had bijvoorbeeld gehoopt dat Erik Bakker bijvoorbeeld zou blijven. Desondanks denk ik dat we goede spelers binnen hebben gehaald, die in de toekomst zeker wat op kunnen gaan leveren."
Wat maakte het zo moeilijk om deze zomer spelers naar Cambuur te halen?
Van den Belt: "We hebben niet overdreven veel geld. Spelers vinden Cambuur vaak wel een mooie club, maar dan willen ze ook graag veel verdienen. Ze willen daarnaast ook een huis en een auto van de club. Er zijn veel clubs in de eerste divisie die het met minder budget moeten doen, maar hun ligging is gunstiger.
Dan heeft de vrouw van een speler daar dan al werk en de kinderen hebben het naar hun zin op school. Kortom: er moet wel heel wat tegenover staan om dan in Leeuwarden te komen voetballen. Dan kom je automatisch bij de wat jongere spelers uit. Dat is de realiteit en daar moet je ook niet over klagen."
Robbert, kom je in dit team helemaal tot je recht? Schilder: "Ik denk dat de positie waar ik momenteel speel goed bij mij past. Vorig seizoen was dat ook nieuw voor mij, dus ik
denk dat ik zeker goed tot mijn recht kom in dit elftal. Maar ook ik had graag wat hoger op de ranglijst gestaan. Ik heb het hier heel goed naar mijn zin en ben tevreden over mijn rol in het team, maar het moet echt beter de komende tijd."
Gerald, hoe staat het er momenteel voor met het nieuwe stadion?
"De helft van ons werk bestaat nu al uit bezig zijn met het nieuwe stadion. Dat heeft veel met bestemmingsplannen en procedures te maken. Dat is taaie kost. Tot april wordt er voornamelijk
gewerkt aan het bestemmingsplan en dat moet daarna door de gemeenteraad. Zij kunnen nog iets vinden van bepaalde onderdelen van het plan. Zoals de lichtmasten en parkeren. Daar zou nog bezwaar tegen gemaakt kunnen worden, maar ik merk dat daar eigenlijk nauwelijks sprake van is. De buurtbewoners
hebben wel zorgen over parkeren en overlast, maar toch denk ik dat ze daar niet bang voor hoeven te zijn. Het bijzondere is dat er hier in de buurt veel mensen zijn die het ontzettend jammer vinden dat we gaan verhuizen en dat de buurtbewoners rond het WTC bang zijn dat we daar komen."
En hoe gaat dat dan verder?
"Rond april kunnen er dus nog bezwaren komen en heb je te maken met allerlei wettelijke termijnen. Wij gaan ondertussen verder met het ontwerpen van de binnenkant van het stadion. Dat gaat dan over de invulling en inrichting van alle ruimtes. Op papier is het nu nog een groot blok beton, dus daar moeten wij mee aan de slag. Daar moeten we ook een commercieel verhaal van maken, want we willen zoveel mogelijk geld gaan genereren.
Ik denk sowieso dat we een goede businesscase hebben gecreëerd samen met de ontwikkelaars. Dat houdt in dat we voor een relatief laag bedrag het stadion terug kunnen kopen.
Dat betekent dat je op jaarbasis maximaal een half miljoen kwijt bent aan stadionlasten. Voor dit stadion betalen we jaarlijks zo'n 250.000 euro aan huur. Dat is in verhouding verschrikkelijk
weinig. In dkv betalen ze meer dan drie miljoen en in Groningen anderhalf miljoen. Wij worden straks eigenaar van het nieuwe stadion. Dat is het beste voor de club en daar ben ik heel blij mee."
Robbert, eens even kijken hoe leuk jij voetbal vindt: stel nou dat je hier kunt blijven volgend seizoen, maar dat wel tegen de helft van je salaris. Speel je dan ook nog hier?
Schilder: "Ik denk dat iedereen wel weet dat ik niet voor het geld naar Cambuur ben gekomen. Ik zat in een fase van mijn carrière waarin ik het plezier in voetbal een beetje was kwijtgeraakt. Dat had vooral met mijn positie in het veld te maken. Ik ben een teamspeler en ga akkoord met de plek waar ik word opgesteld.
Maar als je jarenlang het gevoel hebt dat je niet optimaal wordt benut, dan wordt dat op een gegeven moment vervelend. Ik liep uit mijn contract bij FC Twente en vond het belangrijk om de goede stap te maken. Ik kon naar het buitenland en in de Eredivisie blijven spelen, maar dan wel weer als linksback. Ik kies dus zeker niet alleen voor het geld en al helemaal niet in deze fase van mijn carrière."
Marinus, gaat Cambuur de play-offs nog halen en hoe gaat dat lukken?
Dijkhuizen: "Dat denk ik wel ja. We hebben een grotendeels nieuw team, dus je mag verwachten dat de prestaties naarmate het seizoen vordert verbeteren. In de winterstop kunnen we nog wat bijsturen in de selectie. Als je een nieuw team formeert, dan komen er altijd zwakke plekken bovendrijven. We hebben budget
en willen er graag scorend vermogen bij gaan halen. Dat wilden we deze zomer ook al, maar toen konden we geen geschikte en betaalbare spits vinden. We hebben nu veel jonge spelers gehaald van clubs die wat lager dan Cambuur spelen, die moeten duidelijk nog wennen aan het niveau. Maar hoe dan ook: we moeten op korte termijn punten gaan pakken. Anders kom je in een negatieve spiraal te zitten en dat moet je zien te
voorkomen."
Gerald, wat vindt Cambuur van de aanwezigheid van belofte-elftallen in de Jupiler League?
Van den Belt: "Dat vinden wij waardeloos en het zijn er ook gewoon te veel. Aan de andere kant is de Jupiler League de laatste tien jaar vier clubs kwijtgeraakt. Dat betekent dat je minder thuiswedstrijden zou hebben en dat is problematisch. Ik vind eigenlijk dat wij twintig thuisduels per seizoen moeten spelen. Er moet dus een oplossing gevonden voor het feit dat er nog maar zestien echte clubs in de eerste divisie actief zijn. Het was de
hoop dat de topamateurs in zouden stromen in het betaalde voetbal, maar die zien dat niet zitten. Daar moeten we met de KNVB over in gesprek. Maar iedere club denkt er anders over en het is momenteel een enorme poppenkast in het Nederlandse voetbal. Ik vrees dat wij dat niet op gaan lossen als Cambuur zijnde. Wat mij betreft gaan ze eens praten met RBC en Veendam. Misschien dat ze die clubs weer op kunnen
tuigen. Een uitwedstrijd op de Langeleegte vind ik tien keer leuker dan spelen tegen Jong AZ."

« Vorige pagina
« Terug naar overzicht

Nieuwsarchief

Oud nieuws is geen nieuws. Onder 'meer informatie' toch een overzicht van eerder verschenen berichten.

Meer informatie »