Nieuws

Administrator  /  14 januari 2019 15:10  /  Reageer

De geur van weekend.

Iedereen die weleens iets geroken heeft, weet hoeveel vage en concrete herinneringen geuren kunnen oproepen. Neem afgelopen weekend. Deze hoek van de stad herken ik direct vanuit al mijn zintuigen, immers hier ben ik deels opgegroeid en sinds een aantal jaren vertoef ik hier weer volop.

Na een pittige werkweek brak dan eindelijk de vrijdag aan. We hebben een vrijdagavond wedstrijd. En wat voor één!
As usual natuurlijk afgesproken met de boys. De ‘5’ zit in de klok dus weten we niet hoe snel we de tweewielers moeten pakken en we ons richting Cambuur moeten begeven. Ooit was het normaal om pas een uur voorafgaand aan de wedstrijd de fiets te pakken want meer dan de wedstrijd en een pilsje of twee in 't Hertje was er toch niet. Vervlogen tijden. Gelukkig hoeven we maar één keer heen & weer te fietsen voor alles wat ons deze avond brengen zal.

We besluiten om dit keer een hapje te gaan eten bij Happy Italy. Onder het genot van een pizza Deliziosa nemen we alvast de tactiek door voor de kraker tegen Feyenoord. Bij winst hebben we een ticket voor de play-offs veiliggesteld en dit zou een geweldige beloning voor een prachtig seizoen zijn. Vroeger speelden we Play-offs voor promotie naar de Eredivisie, nu voor een ticket naar Europa. Helaas moeten we de jacht op de ticket wel zien te bewerkstelligen zonder de topscoorder van de eredivisie want onze spits Nigel Robertha is geblesseerd geraakt tijdens de wedstrijd tegen FC Utrecht vorige week.

Ondanks het gemis van Robertha en de historische onderlinge resultaten begeven we ons vol goede moed richting stadion. Dit doen we dan wel via de Jumbo want dochterlief is de huissleutel weer eens vergeten. Sinds drie weken heeft ze een leren en werken traject vanuit de Friese Poort met deze supermarkt, en dan is het super handig als je pa Cambuursupporter is. Al met al duurt het een minuut of 3 voordat we vanaf Happy Italy met tussenstop het stadion inlopen.

De spanning stijgt. Eerst nog even naar het supportershome waar Niels en Robert ook zijn. De sfeer zit er goed in en de spanning neemt nu écht toe. Het is volle bak!

Wie had dat ooit gedacht? Cambuur gaat misschien Europa in en dan niet als zomervakantie,! Nee, we hebben het over de Europa League!

Daar hadden we in ons oude krakemikkige maar sfeervolle stadion alleen maar van kunnen dromen. God wat ben ik blij, dat uiteindelijk iedereen toch inzag dat we moesten verhuizen om verder te kunnen, en wat ben ik blij dat die potentie er uiteindelijk uit is gekomen! Neem ook Sytse en Mike, geen geboren en getogen Liwwadders, die nu fanatiek Cambuursupporter zijn en vroeger toch echt meer sympathie hadden voor een andere club ergens uit Friesland.. Het kan verkeren. De aantrekkingskracht van onze club werkt betoverend. Helemaal sinds we hier huizen. De wedstrijd beleef ik door de adrenaline in een roes. Na een geweldige sfeeractie fluit Higler op z'n fluit. Helaas komen we al snel op achterstand. Een afstandsschot dwarrelt zo de bovenhoek in. Onze jongens stropen de mouwen nog maar eens op en gaan er keihard voor. Alle spelers hebben na een half uur een vies broekje. Zo willen we dat zien! Kans na kans, maar hij wil er niet in. Hoe is het mogelijk?!

Na een uur nog steeds een 0-1 stand. Trainer van der Heide gooit er nog een aanvaller bij en wil één en ander forceren. De eerste kans na deze wissel vliegt er genadeloos hard in: 1-1! Een explosie van vreugde is het gevolg! 'Gaan staan ast voor Cambuur bist' galmt keihard door het stadion. Feyenoord beeft. Op het veld explodeert het ook: verdediger van Beek haalt de doorgebroken van Rijswijk neer en mag gaan douchen. Nog 9 minuten op de klok... En dan.. Boem! Diezelfde van Rijswijk kopt de 2-1 binnen bij de tweede paal! Iedereen vliegt elkaar in de armen en we beseffen: we gaan geschiedenis schrijven! Cambuur gaat Europa in!!! 9 + 4 minuten blessuretijd lijken een eeuwigheid te duren, maar dan fluit Higler. Cambuur gaat Europa in! Cambuur gaat Europa in! Wat een emotie komt er los! Het feest barst los in het stadion, bij de Oldehove, bij de mensen thuis voor de buis... Hadden we destijds het stadion niet groter moeten maken, dacht ik nog, toen ik alle vreugdebeelden van al die mensen voor me zag op de LED-schermen. #CambuurEu en #Leeuwarden zullen nog maanden trending blijven, dat kan niet anders. Leeuwarden staat nu nog beter op de kaart, en nog meer dan met Leeuwarden Culturele Hoofdstad. Zelfs mensen die normaal alleen een klein nationaal gevoel kennen tijdens een EK of WK gaan helemaal uit hun plaat. Cambuur is ineens ook van hen. De straten kleuren geel-blauw. Zie je wel dat Cambuur verbindt?!

Henk, Johan, Sytse, Mike en ik vertrekken vervolgens naar de stad om het feestje af te maken. Zowel Mike als ik maken het niet te laat, immers morgen gaan we met de hele familie bowlen.

Ik heb de hele dag naar het bowlen uitgekeken. Lekker eten, bowlen en door het raam naar mijn Cambuurstadion kijken. Die ijshal is trouwens ook mooi zeg. Wat kan het leven toch mooi zijn. Helaas moest dochterlief weer werken maar at ze wel even een half uurtje mee tijdens haar lunchpauze. We zitten er immers toch naast.

De combinatie van de geur van gras en kegels zijn vanaf nu in mijn geheugen gegrift. Grasvertier met een kegel. Deze plek is voortaan heilig. Mensen: bedankt!

 

Het is mijn wens om ooit een verhaal van soortgelijke strekking te kunnen delen. Als trotse Leeuwarder en (dus ook) Cambuursupporter wil ik natuurlijk het allerbeste en hoogst haalbare voor mijn stad en mijn club. Leeuwarden en Cambuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De ontwikkeling van het WTC gebied brengt ons verder en geeft ons veel. Niet alleen voor de stad Leeuwarden en voor de mensen die Cambuur een warm hart toedragen. De bovenregionale aantrekkingskracht en extra werkgelegenheid zal profijt hebben voor heel veel mensen, ook voor die van ver buiten de stads/gemeentegrenzen van Leeuwarden. We moeten vol gaan voor deze ambitie. Het WTC-Gebied heeft een gunstige ligging met goede ontsluitingswegen en goede leefbaarheid. Er zijn goede verbindingen te maken met de binnenstad en de centrale, over land (ook met de (leen) fiets of over het water. Daardoor kunnen deze gebieden elkaar alleen maar versterken. (Eventuele) plooien kunnen alleen maar gladgestreken worden. Mensen kom op! WE.CAN.DO.IT.

Groet een Cambuurman in hart & nieren.

« Vorige pagina
« Terug naar overzicht

Nieuwsarchief

Oud nieuws is geen nieuws. Onder 'meer informatie' toch een overzicht van eerder verschenen berichten.

Meer informatie »