Nieuws

Administrator  /  6 maart 2019 09:00  /  Reageer

Foto: FCUpdate.nl

De bal vliegt hoog over de doellijn en richting het dak van de noordtribune. René Hake staat met de handen in de zakken langs de lijn en kijkt het aan. Er valt momenteel niet veel te genieten in het karakteristieke maar verouderde Cambuurstadion. Wie dacht dat de lokale voetbaltrots van Leeuwarden bezig was met een afscheidstournee in het huidige onderkomen komt bedrogen uit. Cambuur speelt al tijden heel herkenbaar in de zin van dat er dit seizoen niet bijzonder veel aan is. Cambuur speelt als een uitgedoofde kaars. Inspiratieloos en smachtend naar licht aan het einde van de tunnel. Bestuurders zijn vaak 'gewoontedieren’. Gewend om zaken op een bepaalde manier aan te pakken. Niets mis mee, zolang alles voor de wind gaat. De rustig en nuchter ogende trainer René Hake aanschouwt het. Je hebt voetbaltrainers die de theorie erg goed kennen en je hebt ook trainers die hun kennis in de praktijk brengen. Je hebt ook trainers die alle mogelijkheden proberen, maar tot de conclusie komen dat ze aan een dood paard trekken. Wat dat betreft is het spel op het veld een goede afspiegeling van hoe de club zich momenteel laat zien. Niet eens een lamgeslagen boxer, maar eerder een dreumes wat zonder looprekje strompelt en probeert te gaan lopen. 
 
De club die bekend staat om zijn passionele en trouwe achterban oogt uigeblust. De passie lijkt vooralsnog gedoofd. Alsof de mensen wachten op een toverfee die de club nieuw leven inblaast. Aan de noordtribune hangt een groot spandoek op het beton met de tekst “Geen passie en geen strijd, waar is jullie verantwoordelijkheid?” De supportersvereniging die een brandbrief stuurt en daarmee aangeeft dat de maat vol is met de excuuscultuur en het ontbreken van strijd. De supporters kunnen zich niet meer ‘identificeren’ met het elftal.
Leeuwarden heeft weleens betere tijden gekend.
Het is wachten op een nieuw Cambuurstadion. Begin 2019 ging de kogel definitief door de kerk: een nieuw stadion komt er. Alles lijkt in het teken te moeten staan van de toekomst. Vertrouwend op het verleden en vooruitstrevend naar voren kijkend moet de club straks gaan bruisen als nooit te voren. Later wordt alles beter is het devies in Leeuwarden.

Wat dat betreft is dit een perfect instapmoment voor nieuwe mensen die aan de touwtjes moeten gaan trekken. Een frisse wind (lees storm) kan de club nieuw leven inblazen. Een voetbalstadion niet, dat dient hooguit als een decor.
Althans, in de figuurlijke zin. Zonder representatief stadion anno 2019 zijn betaald voetbalclubs gedoemd te bloeden en uiteindelijk te sterven.
Er zijn voorbeelden te over kijk maar in Haarlem, Apeldoorn, Veendam en Wageningen. Zelfs het grote Feyenoord kan meepraten over de tekortkomingen van een gedateerd voetbalstadion.
 
Laat de grote rivaal van Cambuur, sc Heerenveen, nou ook te kampen hebben met identiteitproblematiek. Weliswaar op een heel ander vlak dan de club uit de hoofdstad, maar de supporters aldaar zijn de bestuurlijke chaos meer dan beu en hebben ook betere tijden gekend zowel sportief als financieel. Het is tevens een publiek geheim dat trainer Jan-Olde Riekerink niet breed gedragen wordt in het Abe Lenstra stadion. Ook daar is behoefte aan rust én een frisse wind. 
Wie over een frisse wind spreekt in combinatie met het Friese voetbal moet waarschijnlijk al snel denken aan de charismatische Henk de Jong. De huidig trainer van de Graafschap gaat voorlopig niet zijn aflopende contract verlengen in Doetinchem.. 
"Het heeft met mijn privésituatie te maken", laat De 54-jarige Fries weten. De Jong doelt waarschijnlijk op de reisafstand tussen zijn woning in het Friese Drachten en zijn werkgever in Doetinchem.
Henk beseft als geen ander dat bij beide clubs behoefte is aan een verbinder als Henk. Het instapmoment bij beide clubs is goed. Bij Cambuur schreeuwen de supporters al sinds zijn vertrek medio 2016 om zijn terugkeer en is er perspectief door het nieuwe stadion, bij Heerenveen is er behoefte aan een Fries die de club optilt. Henk 'peoplemanager' de Jong kan als geen ander een club verkopen. Henk verkoopt zelfs nog ijs aan Eskimo’s.
Laat Henk nou juist heel tactisch zijn en juist nu met deze mededeling komen. 

Als ik bestuurder was van één van deze clubs, dan wist ik het wel..

 

Jardi Netraam voor VI

 

« Vorige pagina
« Terug naar overzicht

Nieuwsarchief

Oud nieuws is geen nieuws. Onder 'meer informatie' toch een overzicht van eerder verschenen berichten.

Meer informatie »