Nieuws

Administrator  /  1 juli 2019 22:24  /  Reageer

Gemeentehuis Leeuwarden, Laatste inloopavond “Cambuur / WTC gebied” 1 juli 2019. Inspreker was de heer Wagenaar uit de Vossenparkwijk en de heer Uildriks van het Valeriuskwatier. Beide heren hielden een mooi betoog en met name de heer Wagenaar kon door middel van een enquête gehouden in de wijken een mooi positief signaal laten horen. Ook pareerde hij meerdere gestelde vragen van de raadsleden. Conclusie is dat op 8 juli 2019 het college een beslissing gaat nemen. Als alles goed gaat dan kunnen in het najaar de eerste werkzaamheden plaatsvinden en dan kunnen in het voorjaar van 2020 eindelijk de palen de grond in!

EDIT: De Leeuwarder gemeenteraad probeert in een ‘dialoog’ met wijken rond het WTC-gebied zoveel mogelijk plooien glad te strijken om de bouwplannen te bespoedigen.

Wijkorganisaties en -vertegenwoordigers uit de Schrijversbuurt, Westeinde en de Vosseparkwijk dienden dit voorjaar uitgebreide zienswijzen in als reactie op het nieuwe bestemmingsplan. Ze zijn niet tegen het nieuwe voetbalstadion, maar willen wel dat overlast beperkt blijft. Daarbij gaat het vooral om parkeren, verkeer, geluid en licht.

Lees ook: WTC/Cambuurgebied: haast geboden bij besluitvorming

Afgelopen week nodigden deze indieners de gemeenteraad uit om hun verhaal toe te lichten. Er kwamen veel politieke partijen op af en het leidde tot een ‘dialoog’ buiten de hitte van publieke debat. Dit dient een dubbel belang. De wijken hopen extra maatregelen tegen overlast binnen te slepen. De gemeenteraad hoopt wijken zozeer gerust te stellen dat ze afzien van een gang naar de Raad van State.

Blauwe zone

De gesprekken met de Schrijversbuurt gaan bijvoorbeeld over de blauwe zone, zegt PvdA-raadslid Andries Ekhart. ,,Ik denk dat we met een aantal maatregelen moeten wachten tot het stadion een half jaar open is, dan weet je hoe het parkeren in de praktijk gaat.’’ 

De wethouders zouden nu al vast maatregelen kunnen beloven voor het geval dat de overlast dan te erg wordt. Ekhart: ,,Zo’n toezegging is bindend.’’

Doordat de scherpe kantjes vooral achter gesloten deuren worden besproken, liep het Open Podium van de gemeenteraad gisteren uit op een opvallend korte bijeenkomst. Er waren slechts twee insprekers.

Positief geluid

Yme Wagenaar uit de Vosseparkwijk kwam mondeling zijn steun betuigen voor de komst van het Cambuurstadion in het WTC-gebied. ,,Ik heb een petitie gestart, die door 120 mensen digitaal is ondertekend. Wij willen een positief geluid laten horen. Een ieder die ik spreek wil zo snel mogelijk een kwaliteitsimpuls in dit gebied.’’

Het wijkpanel in de Vosseparkwijk diende een kritische zienswijze in. Wagenaar en zijn medeondertekenaars voelen zich hierdoor niet gehoord. Ze vinden dat de gemeente voldoende tegemoet komt aan wensen uit de buurt. 

Geld voor verkeersoplossingen

Wagenaars advies aan het wijkpanel: ,,Laten we vooral denken in oplossingen en mogelijkheden en niet dreigen met een gang naar de Raad van State. Wat ons betreft kan de eerste paal niet vroeg genoeg de grond in worden geheid.’’

Jan Jaap Uildriks van Bewonersplatform Valeriuskwartier zei geen heftige reacties te hebben gehoord in zijn wijk. ,,Die variëren van ‘de Lidl is straks wel verder weg’ tot ‘se mutte nyt so seure juh’’. Hij vraagt de gemeente wel om genoeg geld te reserveren voor verkeersoplossingen op de drukker wordende Valeriusstraat en Harlingerstraatweg.

Tekst: LC

  •  

     

« Vorige pagina
« Terug naar overzicht

Nieuwsarchief

Oud nieuws is geen nieuws. Onder 'meer informatie' toch een overzicht van eerder verschenen berichten.

Meer informatie »